Eurovision stiri: 525
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4022

Tapiola: Moldova riscă să piardă următoare tranșă de finanțare din partea UE

14 apr. 2015,, 12:38   Politică
4301 6

Tapiola: Moldova riscă să piardă următoare tranșă de finanțare din partea UE
Foto : vfocuse.md

Suportul bugetar din partea UE preconizat pentru reforma justiției se cifrează la 60 de milioane de euro. Moldova însă riscă să rateze următoarea tranșă de finanțare, a treia la număr, din cauza restanțelor pe care le are guvernarea, a anunțat șeful Delegației UE la Chișinău, Pirkka Tapiola, în cadrul unui interviu pentru postul public de televiziune, notează NOI.md.

Potrivit lui Tapiola, pînă în prezent Moldova a primit 28,2 milioane de euro din cele 60 de milioane, pentru implementarea reformei justiției. Prima tranșă a fost transferată în noiembrie 2013, iar a doua – în august 2014. Transferul celei de-a treia tranșe va depinde de evaluarea făcută de misiunea UE pe parcursul acestui an.

„Condițiile-cheie sînt: adoptarea unei noi legi privind procuratura, în deplină conformitate cu recomandările Comisiei de la Veneția, ratificarea Protocolului 12 al Convenției Europene a Drepturilor Omului, care interzice toate formele de discriminare, precum și implementarea noilor proceduri de selectare, promovare și transfer a judecătorilor, inclusiv introducerea evaluărilor de performanță periodice”, a precizat Tapiola.

În cazul în care aceste condiții nu vor fi îndeplinite, spune Tapiola, autoritățile ar putea să primească mai puțini bani decît a fost preconizat inițial sau să nu mai aibă acces la această sumă. Anterior, Republica Moldova a pierdut două milioane de euro, din cauza lipsei unor progrese în procesul combaterii corupției din sistemul justiției.

Oficialul a subliniat că Delegația UE a primit deja o nouă solicitare din partea Guvernului, pentru aducerea unei misiuni europene la Chișinău, care s-ar concentra mai mult pe combaterea corupției. Pirkka Tapiola a explicat că acest lucru ar putea fi realizat prin acordarea asistenței necesare Centrului Anticorupție și Comisiei Naționale de Integritate din partea ofițerilor de urmărire penală din UE.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?