X 
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4020

În Moldova a fost anunțat un nou concurs de granturi pentru agricultori din partea Băncii Mondiale

12 apr. 2015,, 10:00   Economie
10234 2
Объявлен новый конкурс на гранты ВБ для аграриев
Foto: borisovnews.by
În Republica Moldova a fost anunțat al treilea concurs de granturi pentru producătorii agricoli, în cadrul Programului „Acces la piețele de desfacere” al proiectului Băncii Mondiale „MAC-P”, informează NOI.md.

Informația privind lansarea concursului a fost anunțată de ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Ion Sula, și directorul Agenției pentru Intervenții și Plăți în Agricultură, Petru Maleru, care au prezentat și rezultatele primului an de implementare a acestui program, care are ca scop unificarea producătorilor agricoli, modernizarea sectirului și sporirea competitivității producției agricole.

Oficialii au menționat că, în anul 2014, în cadrul programului de garnturi al Băncii Mondiale au fost finanțate 17 grupuri de producători agricoli. Suma totală a proiectelor investiționale realizate de beneficiari a constituit 110 milioane de lei, dintre care 42 milioane de lei au fost oferiți sub formă de granturi de Banca Mondială, iar restul mijloacelor au fost investite de agricultori. Suma totală a proiectelor selectate pentru finanțare în cadrul etapei a doua a concursului a constituit 36 milioane de lei, inclusiv 15 milioane de lei o constituie granturile oferite de Banca Mondială.

Dosarele pentru participarea la cel de-al treilea concurs pot fi depuse pînă la 30 mai curent, iar 10 grupuri de producători agricoli deja și-au anunțat intenția de a participa la program.

Coordonatorul proiectului Băncii Mondiale „MAC-P”, Olga Sainciuc, a menționat că în cadrul Programului „Acces la piețele de desfacere” urmează să fie oferite granturi în mărime de 350 de mii de dolari SUA pentru dezvoltarea infrastructurii post-recoltare, procurarea instalațiilor frigorifice, utilajului pentru sortare etc. Suma granturilor va acoperi 50% din codtul total al investițiilor agricultorilor. De granturi pot beneficia grupuri de cel puțin 5 producători agricoli, care activează la sate în domeniul producției de fructe și legume nu mai puțin de trei ani. Din cauza deprecierii leului s-a decis că granturile vor fi oferite în dolari SUA.

Programul „Acces la piețele de desfacere” al proiectului Băncii Mondiale „MAC-P” are un buget total de 27 de milioane de dolari. Proiectul a fost lansat în anul 2013 și se va încheia în iunie 2017. În cadrul programului sînt oferite granturi pentru procurarea infrastructurii post-recoltare. Mărimea maximală a unui grant constituie 350 de mii de dolari pentru un beneficiar.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?