X 
Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4017

Legea Bugetului de Stat pentru 2015 conţine capitole lipsite de logică fiscală // EXPERŢI

10 apr. 2015,, 11:15   Economie
3872 0
Закон о государственном бюджете на 2015 год содержит нелогичные с налоговой точки зрения главы // Эксперты
Foto: newsmoldova.md
Experţii critică dur decizia Guvernului de a aproba proiectul bugetului pentru 2015, prin ocolirea Parlamentului şi argumentează de ce: Legea Bugetului de Stat pentru 2015 este ambiguă, conţine multe erori şi capitole lipsite de logică fiscală. Altfel spus, statul îşi propune să cheltui în acest an mai mulţi bani decât îşi poate permite, iar pentru că nu-i ajung, a impus noi taxe şi le-a majorat pe cele existente. În consecinţă vom suferi cu toţii, dar mai ales agenţii economici, care vor fi literalmente distruşi. Opiniile au fost expuse în cadrul emisiuni „Ora Expertizei”, de la Jurnal TV.

„Avem nişte situaţii în care veniturile la bugetul de stat nu sunt utilizate conform destinaţiei pentru care se declară că sunt colectate. Dacă noi utilizăm taxa pentru drum pentru alte scopuri înseamnă că noi avem pană de care nu se vorbeşte. De aceea şi probabil nu s-a admis discuţia în Parlament pentru că aici sunt capitole la care nu este clară logica fiscală”, a menţionat expertul economic Vitalie Rapcea.

„Dar asta nu e tot. Cu datoria internă, când am auzit că se spune că prima dată scade datoria externă a Republicii Moldova, eu zic bă băieţi sunteţi de pe lună, voi nu înţelegeţi despre ce vorbim. Ce înseamnă asta, acces la resurse ieftine. Noi nu avem aceşti bani externi datorie nu pentru că nu vrem noi, dar nimeni nu ne dă. Şi neavând bani externi, tu intri pe piaţa internă”, a specificat fostul preşedinte al Comisiei Buget şi Finanţe, Veaceslav Ioniţă.

„Şi atunci se întâmplă două tragedii: statul achită din bugetul de stat vreo 700 de milioane de lei aiurea pentru dobândă bancară, în loc să meargă la pensii, iar agenţii economici, din cauza Guvernului sunt în incapacitate de a lua credite. Ce se va întâmpla cu agenţii economici, mă tem să spun? Vor fi distruşi”, a adăugat Veaceslav Ioniţă.

Şi agricultorii spun că vor fi distruşi de poverile fiscale prevăzute pentru 2015. „Noi, după ce a eşuat dialogul cu Guvernul, am mai avut o doză de speranţă că vom discuta în cadrul comisiei parlamentare şi conducerea Parlamentului ca să întreprindem ceva, mai ales la capitolul fondului de subvenţionare, dar ieri am primit lovitura de graţie. Dar mai are rost ceva noi să mai cerem sau trebuie să ne suim în tractoare şi să ne pornim spre Chişinău să cerem demisia la toată guvernare”, a subliniat preşedintele UniAgroProtect, Alexandru Slusari.

„Evident că asta o să ducă, cu timpul, la efecte pe tot eşichierul. Consider că Guvernul va alege calea de a devaloriza leul, nu are alternativă. Vom avea inflaţie, am trecut printr-un val şi o să mai trecem. Ne va afecta pe toţi”, a spus în context expertul economic, Alexandru Zgardan.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?