X 
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4026

Ciurea: De la tactica "pașilor mici" spre planul pentru reglementarea definitivă

9 apr. 2015,, 10:15   Politică
3964 6
Чуря: От тактики "малых шагов" к плану по окончательному урегулированию
Foto: vedomosti.md
Analistul politic și expertul IDIS Viitorul Corneliu Ciurea a comentat pentru NOI.md rezultatele primei etape a interacțiunii reprezentanților politici și grupurilor de experți ai Moldovei și Transnistriei. El consideră că primele întrevederi sînt încurajatoare, e posibil să apară posibilitatea de a trece la procesul de reglementare definitivă a conflictului transnistrean de la tactica “pașilor mici” spre decizii strategice, care vor satisface ambele părți.

“Tonalitatea discuțiilor este, în general, pozitivă, ceea ce în opinia mea, se deosebește radical de moștenirea lăsată de Eugen Carpov, consideră Corneliu Ciurea. Primele întrevederi ale negociatorilor inspiră speranță. Părțile, practic, au soluționat problema cu asigurarea auto, au convenit asupra întrevederii în format “5+2””, menționează expertul.

Corneliu Ciurea consideră că introducerea de către conducerea Transnistriei a asigurării obligatorii pentru mijloacele de transport, înregistrate în Moldova, ar fi făcut dificilă viața pentru ambele părți. Însă expertul susține că Tiraspolul ar fi recurs la acest pas, în pofida dificultăților ulterioare, din cauza lipsei de reglementare a sistemului asigurării auto în Moldova.
“Din cîte știu eu, sistemul nostru de asigurare, deseori, a refuzat să ramburseze pagubele pentru proprietarii auto din Transnistria. Acest fapt a fost unul asimetric, iar reacția este firească“, a spus Ciurea.

Totodată, el consideră că, în pofida reacției întîrziate a părții moldovenești (intenția conducerii nerecunoscutei RMN de a introduce asigurarea auto obligatorie a devenit cunoscută la finele lunii decembrie trecut – NOI.md), căutarea activă a unei soluții acceptabile, întreprinsă de către părți în perioada 1-7 aprilie, denotă capacitatea lor de a ajunge la o înțelegere. Inclusiv pe subiecte mai complicate și mai importante.

Principala sarcină a Moldovei și Transnistriei pentru perioada imediat următoare, potrivit lui Corneliu Ciurea este includerea Transnistriei în DCFTA(acordul privind crearea zonei aprofundate și atotcuprinzătoare de liber schimb cu UE). “Cel mai probabil, acesta va fi un format trilateral, cu includerea Bruxelles-ului, însă deocamdată contururile acestuia nu sînt clare”, susține expertul.

De asemenea, Ciurea și-a exprimat speranța în posibilitatea demarării elaborării comune a planului de reglementare definitivă a conflictului transnistrean. “Este un proiect foarte ambițios, deoarece Transnistria insistă asupra continuării “tacticii pașilor mici”, a menționat Corneliu Ciurea . Însă ținînd cont de o anumită presiune din partea Europei, care insistă asupra necesității elaborării unui plan de cinci ani al strategiei de soluționare a conflictului transnistrean, Chișinăul trebuie să pună această întrebare în cadrul formatului “5+2”, consideră expertul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?