X 
Transnistria stiri: 1392
Preşedintele stiri: 4032

În Moldova vor crește cerințele față de conducătorii băncilor

8 apr. 2015,, 11:00   Economie
3072 0
В Молдове повысят требования к руководителям банков
Foto: minfin.com.ua
Banca Națională a Moldovei intenționează să înăsprească exigențele față de conducătorii băncilor și membrii consiliilor acestora. Acest fapt este prevăzut de modificările la Regulamentul cu privire la exigenţele faţă de administratorii băncii, elaborate de BNM și expuse pentru dezbaterile publice relatează NOI.md.

În particular, unul dintre punctele noi preconizat pentru a fi introdus în Regulamentul menționat prevede că majoritatea membrilor consiliului băncii trebuie să fie persoane care dispun de experiență pe piața financiară bancară sau nebancară de minimum 3 ani în funcţii de administrator şi/sau experienţă similară în decursul ultimilor 10 ani.

Încă un punct nou propus pentru a fi introdus în Regulament prevede că în pachetul de documente, remis Băncii Naționale pentru aprobarea persoanei înaintate la postul de administrator al băncii, urmează să fie anexată nu doar hotărîrea privind numirea sau alegerea persoanei date, ci și extrasul din procesul-verbal al ședinței la care s-a adoptat hotărîrea respectivă.

Totodată, pentru obținerea aprobării Băncii Naționale a Moldovei, în cazul persoanei înaintate în funcţie de membru al consiliului, este necesar să se prezinte o descriere detaliată (pînă la 2 file) a direcțiilor strategice ale băncii și planului de acțiuni al acesteia și al acțiunilor sale, pe care planifică să le întreprindă în funcţia dată după confirmarea de către Banca Naţională.

În același timp, în cazul adoptării hotărîrii privind aprobarea persoanei înaintate la postul de administrator, Banca Națională a Moldovei va lua în considerare concluziile acesteia pe marginea examinării materialelor privind acordarea creditelor, votării pentru acordarea creditului sau deciziei personale de acordare a creditelor care ulterior au fost declarate neperformante.

Se prevede că timp de o zi lucrătoare banca trebuie să notifice în scris Banca Naţională despre orice încetare a raporturilor de muncă cu indicarea temeiului legal, suspendare sau despre orice transfer din funcţie a membrului organului executiv și contabilul-șef al băncii, specificînd motivul, precum şi despre faptul încetării corespunderii administratorului exigenţelor prevăzute. De asemenea, administratorii băncilor vor fi obligaţi să prezinte o declaraţie pe propria răspundere privind cunoașterea legislației din domeniul financiar-bancar şi asumarea obligației de respectare a acesteia în exercitarea atribuțiilor funcționale.

Potrivit BNM, modificările propuse au ca scop perfecționarea ulterioară a sistemului de promovare în bancă a persoanelor ce corespund exigențelor de rigoare.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?