X 
Eurovision stiri: 519
Cazul Filat stiri: 349
Transnistria stiri: 1427
Preşedintele stiri: 4009

Procuratura Generală continua investigarea evenimentelor din aprilie 2009

8 apr. 2015,, 09:00   Societate
2677 0
Foto: noi.md
Organizatorii tulburărilor în masă la Chișinău în aprilie 2009 pînă acum nu au fost stabiliți. Acest caz însă nu a fost dat uitării de organele de drept. Procuratura Generală, în comun cu MAI și SIS, deja al șaptelea an investighează acest caz. Cei drept, nici termenul de finalizare a investigațiilor deocamdată nu a fost stabilit, relatează NOI.md.

Cine totuși a fost organizatorul tulburărilor în masă la Chișinău în aprilie 2009 pînă acum rămîne o chestiune deschisă. PG a publicat către cea de-a șasea aniversare a tragediei statistica investigării cauzelor penale, legate de evenimentele din aprilie 2009, însă în ea este vorba doar despre cazurile vandalilor care au devastat și jefuit orașul și locuitorii lui, precum și despre cazurile angajaților organelor de drept ai căror acțiuni și decizii în cadrul evenimentelor menționate au fost calificate drept nelegitime.

O sursă din cadrul organelor de drept ale Republicii Moldova, care a insistat asupra anonimatului, a relatat pentru NOI.md că chestiunea privind depistarea organizatorilor tulburărilor în masă nu a fost dată uitării și nici acoperită de autorități.

Procuratura Generală investighează două cauze penale de proporții concomitent, în cadrul cărora vor fi stabiliți organizatorii tulburărilor în masă la Chișinău. O astfel de investigare îndelungată este cauzată de mai mulți factori. Spre exemplu, investigațiile sînt dirijate de procurorii înșiși, dar Procuratura Generală nu are posibilitatea să efectueze acțiuni de cercetare și de urmărire speciale. Aici ea depinde de MAI și SIS.

Majoritatea participanților activi la tulburările în masă și-au ascuns chipurile și acest lucru face mai dificilă stabilirea și urmărirea lor. Totodată, în caz, drept una dintre versiuni se examinează impactul din exterior asupra situației create atunci în țară, din diverse direcții”, a comunicat funcționarul.

Această informație a fost confirmată pentru NOI.md de procurorul Corneliu Bratunov, șef al Secţiei exercitare a urmăririi penale pe cauze de criminalitate organizată şi excepţionale a Procuraturii Generale: „Într-adevăr, procedura penală în cadrul căreia vor fi stabiliți organizatorii tulburărilor în masă de la Chișinău din aprilie 2009 este derulată de o secție întreagă, a spus Corneliu Bratunov. Sînt efectuate acțiuni operative de cercetare. Materialele în privința unui șir de persoane stabilite, implicate în organizarea acestor evenimente, deja sînt examinate în instanțele de judecată ale republicii. Mai multe informații deocamdată nu vă pot oferi, ancheta muncește foarte intens și examinează diferite versiuni, deocamdată este prematur de vorbit despre termenul de finalizare a investigației”, a explicat procurorul Corneliu Bratunov.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?