Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4016

Liderul „RMN”: Nu intenționăm să luptăm cu nimeni

7 apr. 2015,, 08:45   Societate
3125 0

Foto: novostipmr.com

Terminul „transnistrizare”, deja răspîndit și aplicat pentru caracterizarea situației din Estul Ucrainei, i se pare incorect liderului autoproclamatei RMN, Evgheni Șevciuk. El, de asemenea, a dat asigurări că „Transnistria nu vrea să lupte cu nimeni. Ucraina tensionează situația la frontieră, deși nu există niciun contact oficial între Transnistria dintr-o parte și Republica Populară Donețk (RPD) și Republica Populară Lugansk (RPL) din alta, a comunicat luni, 6 aprilie, publicația rusească „Kommersant”. Evgheni Șevciuk a oferit un interviu în cadrul căruia a trecut în revistă realitățile și eventualele căi de dezvoltare a situației în Moldova și Transnistria, relatează NOI.md.

Evgheni Șevciuk nu este de acord cu termenul „transnistrizare” vehiculat vizavi de situația din Estul Ucrainei. „Deși există unele momente asemănătoare, există și anumite diferențe. Elementul asemănător îl constituie tensiunea în problema limbii. Asemănarea constă și în aceea că ulterior situația a degenerat într-o confruntare cu aplicarea forțelor armate. Aici noi, fără îndoială, ne asemănăm. Însă Transnistria și Donețkul nu sînt la fel. Eu consider că toate încercările de a trasa o analogie constituie mai mult doleanța unor cercuri politice din Ucraina de a implica Transnistria în acest conflict”, consideră Evgheni Șevciuk.

În opinia liderului RMN, conducerea Ucrainei permanent tensionează situația la frontieră. Totodată, Evgheni Șevciuk susține că RMN nu intenționează să lupte cu nimeni și nu susține contacte oficiale cu RPD și RPL. „Din momentul începerii confruntărilor la Donețk și Lugansk, reprezentanții oficiali ai Ucrainei au lansat un șir de declarații neplauzibile privind faptul că Transnistria intenționează să atace Ucraina ș.a. Cu regret, nu încetează tentativele de tensionare a situației la frontiera transnistreano-ucraineană din partea Ucrainei. Continuă neadmiterea traversării frontierei pentru cetățenii ruși de sex masculin. Frontiera a fost fortificată, periodic pe ea se desfășoară exerciții intense, sînt săpate tranșee, ridicate unele construcții, ceva se instalează. Toate aceste lucruri tensionează situația și noi observăm că unele forțe politice își doresc extinderea conflictului, în care ar putea fi implicată Ucraina”, a spus Evgheni Șevciuk.

Liderul transnistrean le recomandă conducătorilor ucraineni să renunțe la examinarea republicii autoproclamate „prin prisma conflictului”: „Noi nu intenționăm să luptăm cu nimeni și de nenumărate ori am declarat acest lucru. De aceea noi nu le recomandăm vecinilor noștri să privească Transnistria prin prisma conflictului. Sîntem dispuși să susținem relații de bună vecinătate, cooperare constructivă, sperăm că partenerii noștri din Ucraina, cel puțin cei care adoptă decizii, conștientizează răspunderea pentru situația creată și chemăm autoritățile ucrainene să retragă formațiunile armate de la frontieră și să nu tensioneze situația. Transnistria, la rîndul său, nu concentrează nici o subdiviziune la frontieră, în pofida situației dificile create”, a specificat Evgheni Șevciuk.

Solicitat de „Kommersant” să răspundă la întrebarea privind contactele conducerii Transnistriei cu administrația RPL și RPD, Evgheni Șevciuk a răspuns: „Astăzi noi nu avem niciun contact oficial cu ele”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?