Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Patronate: Nu putem tolera această atitudine jignitoare

6 apr. 2015,, 12:35   Economie
3208 1

Patronate: Nu putem tolera această atitudine jignitoare
Foto: noi.md

Bugetul de stat pentru anul 2015 a fost aprobat de Guvern cu încălcări ale legislației în vigoare, susțin reprezentanții Confederației Naționale a Patronatului (CNPM). Potrivit acestora, pentru prima dată în ultimii 14 ani, opinia mediului de afaceri, dar și cea a sindicatelor nu a fost consultată în procesul de întocmire a bugetului, informează NOI.md.

Potrivit președintelui Confederației, Leonid Cerescu, documentele ce țin de bugetul asigurărilor sociale de stat, precum și cel al Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină urmau a fi examinate în cadrul Comisiei naționale pentru consultări şi negocieri colective înainte de a fi adoptate, lucru care nu s-a întîmplat.

„Aceste acțiuni confirmă o atitudine distanțată față de partenerii sociali ai Guvernului. Atenționăm societatea, Guvernul, toate structurile cu putere de decizie că așa o atitudine nu este normală. Nu e doar în defavoarea agenților economici, dar și în defavoarea acumulării resurselor la bugetul de stat”, a spus Cerescu.

Și vicepreședintele Confederației Alexandru Slusari a punctat că dialogul dintre Guvern, patronate și sindicate degradează încet, dar sigur, în condițiile în care autoritățile nu respectă nici măcar formalitățile. Slusari a anunțat că CNPM va sesiza donatorii externi și organizațiile internaționale cu privire la încălcările admise de guvernare.

„Dialogul social dintre autorități și oamenii de afaceri s-a transformat într-o butaforie, dialogul social este mimat. Începînd cu 1 mai, costul primei de asigurare obligatorie de asistenţă medicală va crește de la 8% la 9%, lucru care mi se pare grav. Cerem respect față de oamenii de afaceri și sindicate, față de cei care achită în proporție de 90 la sută impozitele, taxele și contribuțiile în toate cele trei bugete. Nu putem tolera această atitudine jignitoare”, a menționat Slusari.

Cabinetul de miniștri a aprobat proiectul bugetului de stat pentru anul 2015 în cadrul ședinței de vinerea trecută. Documentul prevede venituri în sumă de 30,338 miliarde de lei și cheltuieli în sumă de 34,315 miliarde de lei, deficitul bugetar estimat fiind de 3,9 miliarde de lei.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?