Eurovision stiri: 525
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4022

Transnistria realizează tactica pașilor mici

6 apr. 2015,, 13:00   Politică
4650 6
Шевчук: Приднестровье ведет тактику малых шагов
Foto: globalconflict.ru
Liderul autoproclamatei RMN, Evgheni Șevciuk, nu știe dacă e posibil noul model de federalizare a Moldovei, însă menționează că în ultimul timp Tiraspolul, care realizează „tactica pașilor mici”, este mai activ decît Chișinăul în chestiunile ce țin de reglementarea transnistreană, a comunicat luni, 6 aprilie, publicația rusească „Kommersant”. Evgheni Șevciuk a oferit un interviu, în cadrul căruia a trecut în revistă realitățile și eventualele căi de dezvoltare a situației în Moldova și Transnistria, relatează NOI.md.

Solicitat să răspundă la întrebarea privind cît de real este noul proiect de federalizare a Moldovei, al cărui inițiator ar putea fi Kremlinul, Evgheni Șevciuk a spus: „Considerăm că în condițiile lumii globale și influenței reciproce a diverselor procese trebuie să luăm în considerație opiniile și interesele partenerilor. Nu putem să nu ținem cont de aceste interese, deoarece acest lucru duce la conflicte. Sîntem dispuși să examinăm propunerile respective pentru a identifica unele formule de compromis. Eu însă vreau să spun că Transnistria nu o dată a susținut diverse inițiative și s-a implicat în conceptul de elaborare a compromisului. Iar în rezultat a obținut ce a obținut – sancțiuni și presiune”.

În afară de aceasta, liderul transnistrean consideră că există necesitatea ca Chișinăul să formuleze exact scopurile și preferințele sale în direcția transnistreană. Totodată, Șevciuk menționează o situație paradoxală: în reglementarea transnistreană Tiraspolul se manifestă mai activ decît Chișinăul. „Mingea este în terenul Chișinăului – ei trebuie să formuleze ce își doresc în realitate. De aceea ne-am confruntat cu o situație unică: în ultimii trei ani, la negocieri, acest fapt îl denotă și documentele, avem mai multe inițiative în cadrul tacticii pașilor mici propuse de noi pentru soluționarea problemelor social-economice. Au fost lansate de cîteva ori mai multe inițiative, propuneri. Eu nu spun că toate trebuie aprobate, dar cel puțin pe marginea lor ar putea să se muncească, să se identifice compromise. Cu regret, noi nu am observat din partea cealaltă eforturi corespunzătoare, care ar putea fi depuse pentru adoptarea cel puțin a unor decizii intermediare în domeniul economiei, transportului etc.”, a specificat Șevciuk.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?