Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Ostalep: Timofti își permite să facă declarații iresponsabile

3 apr. 2015,, 15:49   Politică
9274 8

Foto: noi.md

Autoritățile Republicii Moldova ar trebui să confirme public statutul de neutralitate al țării în loc să promoveze idei iresponsabile precum apropierea de NATO. Astfel a comentat pentru NOI.md directorul Institutului de Studii Diplomatice, Politice şi Securitate, Valeriu Ostalep, declarația făcută recent de șeful statului, cu privire la necesitatea revizuirii statutului de neutralitate al țării.

Potrivit lui Ostalep, viziunile lui Nicole Timofti în materie de politică externă sînt irelevante. „Timofti este absolut incompetent în acest domeniu, nu are nici studiile și nici experiența necesară. Declarațiile lui poartă un caracter iresponsabil. I-aș recomanda, înainte de a veni cu astfel de expertiză, să citească atent Constituția. Dumnealui cînd vorbește de politică externă e ca și cum ar vorbi de fizica atomică”, a punctat Ostalep.

În opinia fostului viceministru de externe, unicul lucru care poate garanta securitatea Republicii Moldova la această etapă este statutul de neutralitate. În acest sens, spune Ostalep, Parlamentul ar trebui să pună capăt aluziilor pro-NATO prin adoptarea unei declarații publice care să reconfirme acest statut.

„Guvernarea trebuie să aducă la cunoștința SUA, NATO, Rusiei și ai altor parteneri externi că nu are de gînd să-și modifice statutul de neutralitate. Orice abatere de la conceptul de neutralitate creează doar riscuri de securitate și riscul atragerii Republicii Moldova în diverse jocuri geopolitice”, a explicat Ostalep.

Fostul diplomat s-a referit și la declarația președintelui Timofti privind modificarea formatului de negocieri pentru reglementarea conflictului transnistrean.

„Pe formatul 5+2 trebuie să punem cruce, el s-a dovedit a fi cu totul ineficient. Este clar că Ucraina și Rusia niciodată nu se vor înțelege. Însă, la sigur, din acest format nu trebuie să facă parte România, intuiesc că asta a avut în vedere Timofti cînd a vorbit de modificarea formatului, însă nu a avut curajul să o spună”, a menționat Ostalep.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?