Eurovision stiri: 514
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1384
Preşedintele stiri: 4005

Germania se pregăteşte de război

2 apr. 2015,, 14:50   Externe
7273 9

Foto: nr2.ru

Cu un an în urmă, statul major NATO din Szczecin era singurul dintre cele nouă centre de comandă de răspuns rapid, care nu se afla în stare maximă a capacitatii de luptă. Dar agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei a schimbat totul.

Germania începe sa restabilească capacitatea de luptă a armatei sale, scrie Financial Times (FT), preluat de zn.ua. Se menționează că, acum, Szczecin se afla „pe linia frontului, pentru că este cel mai apropiat sediu NATO de granița Rusiei”.

„În prezent, aici se ridică un comandament operațional high-tech, corpul ofițeresc va fi dublat pînă la 400 de persoane, iar pînă în 2016 acesta ar trebui să atingă statutul de capacitate maxima de lupta”, – se spune în articolul FT.

General german Lutz Niemann recunoaște că situația s-a schimbat în ultima perioada, iar odata cu ea și opinia publică din Germania.

„Amenințarea rusească ii obliga pe pe mulți să susțină ideea că armata ar trebui să devină mai activă. Potrivit sondajului YouGov, 49% dintre germani ar dori să fie crescute cheltuielile de apărare, împotrivă fiind doar 36%”.

În ultimii 25 de ani, Germania a redus continuu bugetul apărării. Dar acum, dupa ce în estul Ucrainei a izbucnit războiul, Berlinul va crește cheltuielile militare cu 6%. În 2016, Germania va aloca bugetului de apărare 34,2 miliarde de euro. Ministrul apărării Ursula von der Lyayen consideră Rusia amenințarea numărul 1 la adresa țării sale.

Cu toate acestea, starea Bundeswehr-ului este destul de grea. Armata germana are efective de 180.000 de soldați, tancuri – 250. De asemenea, utilizabile mai sînt doar 24 din 43 de avioane Transall, şi numai 41 din cele 190 de elicoptere militare pot decola. De asemenea, în stare de funcționare sînt doar 42 din cele 109 de aeronave Eurofighter Typhoon și 280 din 406 de vehicule blindate Marder.

De aceea, vestea creșterii bugetului apărării pare a fi una bună pentru armata germana.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?