Eurovision stiri: 516
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1385
Preşedintele stiri: 4006

Dezbateri cu scîntei în Parlament, pe marginea celui de-al Doilea Război Mondial (VIDEO)

2 apr. 2015,, 14:27   Politică
6391 9

Foto: noi.md

Dezbaterile desfășurate astăzi pe marginea instituirii medaliei jubiliare „70 de ani de la încheierea Războiului al Doilea Mondial” nu s-au soldat cu niciun rezultat. În timp ce liberalii și liberal-democrații au optat pentru formularea propusă de Guvern, democrații și socialiștii au insistat ca în denumirea medaliei să fie inclusă sintagma „70 de ani de la victoria asupra fascismului”, informează NOI.md.

„Dragostea față de veterani este manifestată de unii într-o manieră cinică. Ce legătură are jocul de cuvinte cu acest proiect de lege, care are un scop clar – de comemorare. Chiar dacă diferă două cuvinte, obiectivul este împărtășit de toți”, a spus liberal-democratul Vlad Filat.

De cealaltă parte, socialiștii au declarat că vor susține inițiativa, doar dacă sintagma „încheierea Războiului al Doilea Mondial” va fi înlocuită cu sintagma „victoria asupra fascismului”. „Înțelegem că în această sală sînt acei pentru care este foarte important să fie reabilitat fascismul. Nu putem admite acest lucru”, a spus Vlad Batrîncea.

În cele din urmă, titulatura propusă de liderul PD, Marian Lupu, - „70 de ani ai victoriei asupra fascismului în cel de-al Doilea Război Mondial” a fost susținută de socialiști și de comuniști. „Aceasta e formula cea mai corectă”, a menționat Lupu.

Liberal-democrații au cerut însă o pauză pentru consultări, înainte de procedura de vot. Ulterior, din motive tehnice, conducerea Parlamentului a propus ca votarea proiectului de lege să fie amînată pentru ziua de mîine.

Potrivit inițiativei, medalia comemorativă va fi acordată militarilor şi angajaţilor civili care au participat la acţiunile de luptă pe fronturile celui de-al Doilea Război Mondial şi care în perioada acestuia şi-au satisfăcut serviciul militar în forţele armate implicate în conflagraţie, precum și persoanelor care au muncit în spatele frontului, foşti deţinuţi în lagăre de concentrare şi ghetouri.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?