Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4022

China ajută Moldova să elimine balanţa negativă din comerţul celor două ţări

31 mar. 2015,, 16:15   Economie
4011 1
Китай стимулирует интерес к молдавским винам
Foto: chineseembassy.org
Partea chineză întreprinde măsuri pentru a ajuta Moldova să elimine balanţa sa negativă din comerţul dintre cele două state.

După cum a relatat într-un interviu pentru agenţia "Infotag" Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Chinei în Republica Moldova, Tong Mingtao, pentru a stimula interesul în China faţă de vinurile moldoveneşti, de a le promova în rîndurile consumatorilor, partea chineză desfăşoară diferite expoziţii.

"Astfel vom contribui la majorarea cotei de piaţă a vinurilor moldoveneşti pe piaţa chineză. Aceste măsuri deja dau rezultate pozitive". Potrivit datelor părţii chineze, în 2014 exportul vinurilor moldoveneşti în China a atins $4,27 milioane, majorîndu-se cu 13,3% comparativ cu 2013", a spus diplomatul.

Vorbind despre investiţiile chineze în economia moldovenească, Tong Mingtao a spus că China are multe întreprinderi mari şi de încredere, inclusiv asemenea companii ca Huawei şi ZTE, ce dispun de rezerve valutare de $4 trilioane.

"Moldova poate folosi avantajul geografic şi beneficiile zonelor economice libere şi parcurilor industriale, promovînd dezvoltarea cooperării investiţionale cu companiile străine, inclusiv investitorii chinezi", a menţionat ambasadorul.

Potrivit lui, investitorii din China sînt interesaţi de posibilitatea de cooperare în asemenea domenii ca finanţe, IT, industria prelucrătoare, agricultură, comunicaţii, infrastructură, surse regenerabile de energie, parcuri industriale.

Vorbind despre starea economiei chineze, Tong Mingtao a menţionat că creşterea economică din China s-a încetinit puţin.

"Se întîmplă din motiv că structura economiei globale trece prin modificări substanţiale. China deţine locul doi în lume la volumul economiei. În fiecare an înregistrăm o creştere a PIB-ului de 7%, ceea ce exprimat în bani depăşeşte $800 miliarde", a spus Tong Mingtao, menţionînd că asemenea adaos anual se menţine mai bine de cinci ani, deşi pînă atunci economia Chinei creştea cu 10% anual.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?