Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4019

Boțan: Guvernanții să-și pună cenușă în cap după raportul lui Tapiola

31 mar. 2015,, 14:05   Politică
8987 18

Foto: noi.md

Din raportul de progres şi din declarațiile Șeful delegației UE la Chișinău, Pirkka Tapiola, putem desprinde că UE va insista să condiționeze suportul financiar pentru Republica Moldova prin întoarcerea banilor furați de la BEM. De această părere este expertul Igor Boțan care a comentat pentru Deschide.MD conținutul, dar și mesajul raportului de progres al Republicii Moldova în cadrul Politicii Europene de Vecinătate, prezentat ieri de ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Pirkka Tapiola.

Prezentăm atenției dumneavoastră comentariul domniei sale realizat în baza cîtorva întrebări-suport expediate de redacția noastră.

Cum credeți că va influența acest raport relația RM-UE în perioada următoare, inclusiv pe plan financiar?

Igor Boțan: Partea bună este că RM şi UE au semnat Acordul de Asociere, care este obligatoriu spre implementare. Un alt aspect pozitiv, cel puţin deocamdată, este că Ucraina încă rezistă, deci şmecherii noştri consacraţi de la guvernare nu pot fenta UE, şantajînd-o că schimbă vectorul integraţionist, aşa cum a făcut-o dl. Voronin în 2009. Aşadar, cu mare scîrţ, carul va trebui să meargă înainte. Acum despre lucrurile negative. Drama noastră este că UE a pierdut orice încredere în elitele guvernante şi va trebuie să întreprindă ceva de o manieră să nu aducă daune Republicii Moldova şi poporului acesteia.

Din raportul de progres şi din declaraţiile Şeful delegaţiei UE la Chişinău, Pirkka Tapiola, putem desprinde că UE va insista să condiţioneze suportul financiar pentru Republica Moldova prin întoarcerea banilor furaţi de la BEM. Liderul formal al PDM, Marian Lupu, şi vice-preşedintele PLDM, Valeriu Streleţ, au recunoscut public că s-au comis furturi din sistemul bancar şi că o parte din bani pot fi întorşi. Aşadar, condiţia UE ar trebuie să fie – la început puneţi la loc ce aţi furat, apoi vedem cum vă ajutăm. Ar fi onest faţă de contribuabilii occidentali din banii cărora este susţinută RM.

Cum ar trebui să perceapă guvernarea de la Chișinău concluziile acestui raport?

Igor Boțan: Guvernarea de la Chişinău a demonstrat că este hoaţă şi iresponsabilă. Dacă a ajuns Pirkka Tapiola, Şeful delegaţiei UE la Chişinău, să se minuneze în public cum de e posibil “într-o ţară atît de mică să poţi să furi atît de mulţi bani”, e un semnal că nimeni nu mai are dubii în privinţa celor afirmate mai sus. În astfel de condiţii, guvernanţii de la Chişinău trebuie să facă un singură concluzie, că a venit timpul să părăsească scena politică paşnic şi nepresaţi de propriii cetăţeni, pe de o parte, şi de partenerii de dezvoltare, pe de altă parte. Iar apoi să contribuie la investigarea crimelor comise. Ei au exemple foarte bune, în Romînia.

Cum ar fi corect să reacționeze Chișinaul acum față de acest raport, față de delegația UE în RM și alte instituții europene?
Ar trebuie să-şi presoare cenuşă pe creştet şi, cel puţin, să-şi ceară scuze. Însă acest lucru ne se va întîmpla niciodată. Tupeul cu care au jefuit propria ţară vorbeşte de la sine despre calitatea celor din vîrful piramidei reale a puterii şi a celei oficiale. Aşa că nimeni trebuie să-şi facă iluzii că vor reacţiona cumva. Dacă vor reacţiona, doar prin atacuri la bunul simţi şi la adresa celor de la care vor crede că emană vreun pericol pentru ei. Lucruri care deja se profilează foarte clar pentru cei care au ochi să vadă şi urechi să audă.

Am fi fost curioși să aflăm și opiniile deputaților din Parlament față de acest raport, însă după eforturi insistente de a lua legătura cu ei, ne-am ales doar cu cîteva replici din categoria: ”Nu știu încă nu l-am văzut”, ”E în engleză, iar ceea ce traduce presa nu comentez”, ”De la această etapă vă voi răspunde doar în scris” și altele.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?