Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4042

Secretarul CEC: Legitimitatea alegerilor başcanului este sub semnul întrebării

24 mar. 2015,, 11:45   Politică
5624 10
Секретарь ЦИК: легитимность башканских выборов под вопросом
Foto: newsmoldova.md
Legitimitatea alegerilor guvernatorului Găgăuziei este sub semnul întrebării din cauza neconcordanţei legislaţiei naţionale cu Legea privind statutul juridic special al Găgăuziei, a spus pentru "Infotag" secretarul Comisiei Electorale Centrale, Andrei Volentir.

Funcţionarul a specificat că nu pune la îndoială legalitatea desfăşurări alegerilor, deoarece ţine de competenţa instanţei de judecată, însă consideră că ar trebui să se acorde atenţie sporită prevederilor legii privind desfăşurarea alegerilor.

"Curtea de Apel Comrat, de competenţa căreia ţine declararea validităţii alegerilor, trebuie să ia în calcul o serie de factori, inclusiv întocmirea listelor de vot. Conform Legii privind statutul juridic special al Găgăuziei, listele sînt întocmite de primării, iar legislaţia naţională prevede ca listele să fie întocmite în baza registrului electronic al alegătorilor. În primul caz, în liste sînt 105 mii de cetăţeni, iar în al doilea – 130 de mii, ceea ce este o diferenţă considerabilă în cifre", a menţionat Volentir.

Potrivit lui, situaţia dată trebuie studiată minuţios, pentru a nu oferi unor părţi posibilitatea de a face speculaţii.

"Dacă în primul caz prezenţa la vot a fost de 58%, atunci în al doilea – de 46%, ceea ce este insuficient pentru a recunoaşte alegerile valide. Este problema politicienilor, pe care nu au reuşit să o rezolve, însă poate duce la consecinţe neprevăzute", a spus secretarul CEC.

Analistul politic Roman Mihăeş, de asemenea, consideră pripite declaraţiile despre victoria Irinei Vlah la alegeri din primul tur.

"La alegeri au fost înregistrate numeroase încălcări. Dacă nu greşesc, sînt în număr de circa 30. Există argumente grele de a considera alegerile invalide şi posibil că vor fi declarate nule", a spus el.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?