Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4017

Experţi: ”Al doilea tur al alegerilor din Găgăuzia nu ar schimba situaţia”

24 mar. 2015,, 09:22   Politică
3883 6

Foto: ipn.md

Analiştii sînt de părere că, dacă s-ar decide organizarea turului doi de scrutin în UTA Găgăuzia, situaţia ar rămîne aceeaşi. În opinia lor, renumărarea voturilor nu ar schimba nimic. Astfel, oponenţii ar trebui să-şi recunoască înfrîngerea.

Despre aceasta, dar şi alte subiecte, s-a discutat aseară în cadrul emisiunii ”Politica” de la TV7. O temă aparte a fost lansarea proiectului politic a lui Iurie Leancă. Unul din cei care a declarat că se alătură echipei fostului premier, Oazu Nantoi, şi-a expus punctul de vedere în cadrul emisiunii. ”Proiectul nostru se identifică cu Iurie Leancă, dar nu stă nimeni în rînd pentru funcţii. Rolul nostru este să explicăm oamenilor că, nimic nu se poate construi în stat pe bani furaţi. Leancă a procedat corect şi el are o echipă cu care va creşte. Scopul nostru este să creăm un stat care la moment nu există.

Societatea degradează şi trebuie alţi oameni la conducere. Afirmaţia lui Iurie Leancă, precum că ţara este condusă de comunişti, se referă la acel fapt că, în prezent nici o decizie nu este aprobată fără acordul comuniştilor. În aceste condiţii, cum altfel să numim conducerea acestui stat?

De cealaltă parte, directorul biroului ITAR-TASS în Moldova, Valerii Demideţchii, spune că echipa nu este tocmai pregătită pentru realităţile din Moldova. ”Echipa lui Leancă este de fapt reprezentată de foşti membri din executiv. Acum pe ei nu i-au luat şi ei au decis să-şi facă partid. La noi din cîte vedem, fiecare îşi face partid. Eu vreau să doresc succes acestui partid. Dar dacă sincer, premierul Leancă era să fie mai potrivit într-un stat unde totul este rezolvat, unde nu sînt astfel de probleme”.

Şi Corneliu Ciurea, expert IDIS ”Viitorul”, crede că echipa lui Iurie Leancă este prea bună pentru ceea ce se întîmplă în ţară. ”Partidul este simpatic. Dar este prea bun pentru realităţile noastre. El ar avea şanse reale, dacă membrii ar fi mai mult cu picioarele pe pămînt”.

Mai scurt în declaraţii a fost redactorul-şef al ziarului ”Panorama” Dmitrii Ciubaşenco. ”Dacă acest partid va îngropa PLDM, atunci bravo lor”, a spus jurnalistul.

În cadrul emisiunii, invitaţii au discutat şi despre situaţia celor 2 deţinuţi Pavel Grigorciuc şi Mihail Amerberg, care continuă să se afle în arest. Experţii au menţionat că, reţinerea fără dovezi, este ceva anti-democratic, ce reprezintă de fapt o infracţiune. Unii din cei prezenţi au intuit că, posibil tinerii sînt deţinuţi pentru a face nişte jocuri de culise. Iar cineva este cointeresat de a-i ţine în detenţie.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?