Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4022

Monedă unică pentru Uniunea Euroasiatică

24 mar. 2015,, 04:00   Externe
5494 6

Путин: Пора обсудить перспективу евразийского валютного союза
Foto: newstop.kz

Rusia vrea monedă unică pentru Uniunea Eurasiatică. Propunerea vine din partea liderului de la Kremlin, Vladimir Putin. Președintele rus s-a întâlnit la sfârșitul săptămânii trecute la Astana cu omologii săi din Kazahstan și Belarus. Liderii celor trei țări au pus pe tapet și situația din Ucraina, exprimându-și speranța că va fi respectat de ambele părți Acordul de la Minsk.

Statele care formează Uniunea Economică Eurasiatică ar trebui să adopte o monedă unică, a declarat preşedintele rus Vladimir Putin la sfârşitul săptămânii trecute în cadrul unor discuţii cu preşedintele belarus Alexander Lukaşenko şi omologul lor kazah, Nursultan Nazarbaiev. Putin a declarat că o monedă unică ar putea ajuta membrii blocului să evite criza economică.

“A sosit timpul să discutăm oportunităţile pentru formarea unei uniuni monetare. Dacă lucrăm mână în mână, va fi mai uşor să reacţionăm la ameninţările financiare şi economice exterioare şi să protejăm piaţa noastră comună”, a susţinut preşedintele rus. De cealaltă parte, cel de la Astana, Nursultan Nazarbaiev, a declarat că organizaţia se confruntă cu mari provocări din cauza reducerii preţurilor la petrol. Cei trei lideri au discutat şi despre situaţia din Ucraina. Putin şi-a exprimat speranţa că acordul de la Minsk va fi respectat, iar conflictul din estul Ucrainei se va încheia în scurt timp

. Relaţiile politice şi economice dintre Rusia şi cele două ţări fondatoare ale Uniunii Euroasiatice, Belarus şi Kazahstan, au fost afectate de consecinţele sancţiunilor impuse de Occident împotriva Rusiei, pentru rolul în criza din estul Ucrainei. Uniunea Euroasiatica, creată la 1 ianuarie 2015, oferă membrilor săi libertate de mişcare şi comerţ liber şi aduce aceste naţiuni sub acelaşi acoperiş în baza unei politici comune privind transportul, agricultura şi energia. În plus, aceasta structura este modelată după Uniunea Europeană şi dispune de propria sa comisie, o bancă de dezvoltare şi un tribunal propriu. În afară de Rusia, din Uniunea Euroasiatica mai fac parte Belarus, Kazahstan şi Armenia. Kîrgîzstanul urmează de asemenea să intre în bloc.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?