Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Dreapta cîştigă localele din Franţa

24 mar. 2015,, 03:00   Externe
4055 0

Франция: “Национальный фронт” не стал первым
Foto: mediafax.ro

Primul tur al alegerilor regionale marchează o reorientare a Franței către dreapta! Conservatorii Uniunii pentru Mișcarea Populară, a fostului președinte Nicolas Sarkozy, au câștigat localele, depășind, contrar așteptărilor, Frontul Național de extremă dreapta. Nici soclialiștii actualului președinte Francois Hollande nu o duc mai bine și se clasează abia pe locul trei. Pentru toate formațiunile înscrise în cursă, alegerile regionale reprezintă un test major înainte de scrutinul prezidențial din 2017.

Victorie a dreptei în alegerile departamentale din Franţa. Uniunea pentru Miscarea Populara, partid condus de fostul preşedinte Nicolas Sarkozy, a câştigat peste 36% din voturi, după numărarea majorităţii buletinelor. Pe locul al doilea s-a clasat Frontul Naţional, formaţiunea anti-europeană de extremă-dreaptă, cu aproximativ 25% din sufragii. În timp ce Partidul Socialist, aflat la guvernare, nu a reuşit să strângă decât puţin peste 13% din voturi. Împreună, formatiunile de stânga adună peste 28% din sufragii. Pentru turul al doilea, UMP a anunţat că nu va face alianţă cu Frontul Naţional. Nicolas Sarkozy, liderul UMP a declarat, după rezultatul votului, că venirea dreptei la putere este inevitabilă.

„Fac apel la toţi francezii care doresc o schimbare, să se mobilizeze pentru al doilea tur pentru a confirma mișcarea spre schimbare pe care am văzut în seara asta”, a declarat liderul UMP, Nicolas Sarkozy. Iar socialiştii le-au cerut alegătorilor să voteze împotriva ultra-naţionaliştilor, indiferent dacă aleg candidatul stângii sau pe cel al dreptei. Stânga, aflată acum la putere, a rezistat mai bine decât prognozau sondajele de opinie. Insă, Partidul Socialist al președintelui Hollande suferă a patra înfrângere, după alegerile municipale, europene și senatoriale din 2014. Francezii sunt chemați din nou la urne duminică, pentru a alege toți membrii consiliilor celor 102 departamente franceze. În jur de 90% dintre cele 2.054 de colegii sunt încă de disputat.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?