X 
Transnistria stiri: 1399
Preşedintele stiri: 4053

Procuror: Grigoriciuc și Amerberg prezintă pericol pentru societate

21 mar. 2015,, 15:00   Societate
6814 1
Foto: privesc.eu
Procurorul-șef al secției conducere a urmăririi penale din cadrul Procuraturii Generale, Viorel Morari, care supraveghează cazul lui Pavel Grigorciuc și Mihail Amerberg, a confirmat pentru NOI.md formularea versiunii finale a acuzărilor pentru ambii reținuți. Deocamdată nu au fost colectate toate dovezile în acest caz, însă procurorul consideră că ambii inculpați de pregătirea tulburărilor în masă în perioada alegerilor parlamentare din 2014 prezintă pericol pentru societate.

Șeful secției conducere a urmăririi penale din cadrul Procuraturii Generale, Viorel Marari, care supraveghează cazul pregătirii tulburărilor în masă în perioada alegerilor parlamentare din 2014, a confirmat pentru NOI.md că acuzaților Pavel Grigorciuc și Mihail Amerberg le-au fost prezentate acuzațiile finale. Anterior acest fapt l-a comunicat pentru agenția NOI.md avocatul acuzaților Roman Aronov.

De asemenea, Viorel Morari a confirmat că deocamdată nu au fost colectate toate probele pe acest caz. Astfel, pînă acum nu a fost stabilită sursa de proveniență a armamentului și munițiilor, depistate în rezultatul perchezițiilor în hambarul casei particulare, în care locuiește Olesia Vedi, la fel acuzată în acest caz. Ancheta consideră că Olesia Vedi și-a dat consimțămîntul pentru păstrarea armamentului în casa ei, fiind rugată de MIhail Amerberg, care i-a promis în schimb că Grigore Petrenco, care pe atunci era deputat în Parlament, va ajuta soțului ei, acuzat în cazul atacului asupra încasatorilor în apropierea centrului comercial Metro în luna mai 2014. Mihial Amerberg neagă orice legătură cu armamentul depistat în casa Olesiei Vedi, iar pentru stabilirea sursei de proveniență a acestuia a fost intentată o altă cauză penală.

În afară de aceasta, potrivit lui Viorel Morari, ancheta nu are posibilitatea să audieze un șir de suspecți, cărora li se încriminează organizarea tulburărilor în masă în perioada alegerilor în Parlamentul Moldovei din 2014. Procurorii nu pot găsi acești suspecți, deoarece ei sînt cetățeni străini (cetățeni ai FR și Ucrainei). În luna noiembrie a anului trecut membrii acestei „grupări constituite din 6 tehnologi politici străini” au fost declarați drept persoane indezirabile pe teritoriul Moldovei și expulzate din țară. Totodată, toți ei deja aveau statutul de persoane suspecte.

În pofida faptului că ancheta pînă acum nu dispune de toate probele necesare pentru demonstrarea acuzațiilor prezentate lui Grigorciuc și Amerberg, inculpații deja timp de patru luni sînt plasați în arest preventiv. Totuși, procurorul Viorel Morari îi consideră pe ei periculoși pentru societate, iar ținerea ulterioară a lui Grigorciuc și Amerberg sub arest este rațională.

Un număr semnificativ de activiști civili și organizații obștești din Moldova consideră că urmărirea penală a lui Pavel grigorciuc și Mihail Amerberg este efectuată la comandă și are un caracter motivat politic. Reprezentanții anchetei neagă această interpretare, declarînd că activează în temei legali.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?