X 
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4028

Natalia Gherman a confirmat hotărîrea Moldovei de a continua agenda europeană

17 mar. 2015,, 10:45   Politică
2871 3
Герман подтвердила в Брюсселе приоритеты нового правительства
Foto: logos.press..md
Vicepremierul, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova, Natalia Gherman, a confirmat devotamentul noului guvern cursului integrării europene. Acest lucru a avut loc luni, în cadrul celei de-a X-a reuniuni a Grupului pentru Acţiunea Europeană a Republicii Moldova (GAERM), desfăşurate la Bruxelles, notează agenţia "Infotag".

La evenimentul coprezidat de România şi Franţa au participat Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, vicepreşedintele Comisiei Europene, Federica Mogherini, şi comisarul european pentru politica de vecinătate şi negocierile de extindere, Johannes Hahn, precum şi miniştrii de externe ai statelor membre ale UE.

Conform comunicatului, în cadrul reuniunii, înalţii oficiali europeni şi-au exprimat susţinerea pentru noul guvern de la Chişinău, care rămîne angajat în realizarea agendei europene şi procesul de reforme în contextul implementării Acordului de asociere RM-UE.

În intervenţia sa, Natalia Gherman a prezentat domeniile principale de activitate ale Guvernului, printre care reforma sectorului justiţiei, lupta împotriva corupţiei şi reglementarea conflictului transnistrean. Oficialul moldovean a prezentat primele rezultate ale implementării Zonei de Liber Schimb, potrivit cărora exporturile spre UE au crescut cu circa 10% şi, în prezent, reprezintă peste 53% din totalul comerţului exterior al Republicii Moldova.

La rîndul lor, partenerii europeni au apreciat rezultatele obţinute de autorităţile de la Chişinău, menţionînd că "Republica Moldova rămîne un exemplu pozitiv şi elocvent în cadrul Parteneriatului Estic".

"UE a răspuns pozitiv la solicitarea părţii moldoveneşti privind extinderea Misiunii experţilor europeni la nivel înalt, care vor facilita procesul de reforme interne şi implementarea Acordului de asociere RM-UE. Totodată, a fost menţionat angajamentul pentru valorificarea oportunităţilor oferite de Zona de Liber Schimb, inclusiv prin sporirea investiţiilor europene directe în economia naţională, în special în zonele rurale", se menţionează în document.

Oficialii au efectuat un schimb de opinii despre pregătirile pentru Summitul Parteneriatului Estic de la Riga, menţionînd că acesta trebuie sa devină un reper pentru o abordare mai ambiţioasă a UE faţă de vecinii estici.

La reuniune s-a mai discutat reglementarea conflictului transnistrean. GAERM este un mecanism ministerial, cu caracter informal, lansat în ianuarie 2010 la iniţiativa României şi Franţei, care s-a dovedit eficient în promovarea intereselor şi vizibilităţii Republicii Moldova pe agenda europeană. Cea de-a IX-a reuniune a GAERM a avut loc la Chişinău pe 1 septembrie 2014.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?