Transnistria stiri: 1442
Preşedintele stiri: 4060

Sindicatele privesc sceptic cerințele partenerilor europeni

10 mar. 2015,, 13:20   Societate
4114 1

Sindicatele privesc sceptic cerințele partenerilor europeni
Foto: sindicate.md

„Trebuie să ne gîndim cum putem proteja cetățeanul și mai apoi să implementăm reformele nepopulare propuse de partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova”. Afirmația a fost făcută de vicepreședintele CNSM, Petru Chiriac, solicitat de NOI.md să comenteze recomandarea privind majorarea vîrstei de pensionare pentru cetății moldoveni, enunțată în documentul transmis Guvernului Gaburici.

Documentul prevede egalarea vîrstei de pensionare a femeilor cu cea a bărbaților, pînă la 62 de ani, în decursul unui an. Ulterior, vîrsta de pensionare pentru ambele categorii ar urma să fie majorată pînă la 65 de ani, într-un interval de timp de peste 12 luni. Potrivit vicepreședintelui CNSM, partenerii externi nu țin cont de realitățile din Republica Moldova, atunci cînd înaintează asemenea condiții.

„Ei ne cer să ne debarasăm de toate legile noastre și să luăm ca bază ceea ce ne recomandă UE, dar sînt mai multe aspecte pe care experții nu le iau în considerație – nivelul precar de trai al populației, speranța redusă de viață a femeilor și bărbaților, situația social-economică. În UE vîrsta de pensionare e de 65-67 de ani, dar acolo sînt alte condiții de viață. Această schimbare trebuie făcută gradual și cu precauție. Mai întîi să examinăm contingentul pe care îl pensionăm și să pregătim un pachet întreg de acte pentru a-i proteja pe cetățeni, înainte de a implementa aceste reforme”, a explicat Petru Chiriac.

Pe de altă parte, ministrul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Ruxanda Glavan, a declarat recent că autoritățile nu preconizează deocamdată nicio majorare a vîrstei de pensionare.

„În Moldova speranţa de viaţă a unei femei este cu şapte ani mai mică decît în Europa. În al doilea rînd, calculele preventive pe care noi le-am făcut ar aduce o economie anuală la bugetul asigurărilor sociale de 45 de milioane de lei, ceea ce este absolut irelevant în condiţiile în care deficitul acestui buget constituie 1 miliard 200 de milioane”, a menționat Glavan recent într-un interviu.

Precizăm că în prezent vîrsta de pensionare pentru bărbaţi în Republica Moldova constituie 62 de ani şi pentru femei – 57 de ani.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?