X 
Eurovision stiri: 525
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4024

Conducerea BNM, cu venituri de milioane şi case de lux din credite preferenţiale de la Banca Naţională

4 mar. 2015,, 11:15   Economie
7352 7
Foto: omg.md
Guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei, Dorin Drăguţanu şi adjuncţii săi, Marin Moloşag şi Emma Tăbârţă, au împrumutat circa 5 milioane de lei de la instituţia pe care o conduc în condiţii preferenţiale nemaivăzute pentru piaţa din Moldova. anunţă o investigaţie realizată de „Ziarul de Gardă”.

Potrivit sursei citate, conducătorii instituţiei care dictează regulile de joc pe piaţa valutară din Moldova, au contractat credite în condiţii preferenţiale, cu o dobândă nemaiîntâlnită pe piaţă - de doar 0,5 la sută anual. Asta în timp ce băncile comerciale percep dobânzi de 12-15 la sută pe an. Drăguţanu a împrumutat un credit de 900 de mii de lei, iar colegii săi - de 2 milioane şi, respectiv, 1,9 milioane de lei.

Guvernatorul BNM, Dorin Drăguţanu, cu un salariu lunar de aproximativ 75 de mii de lei, locuieşte, împreună cu soţia sa, şi doi copii, într-o casă particulară la marginea Chişinăului. Imobilul, care are, cel puţin oficial, 116 metri pătrați, se întinde pe un teren cu o suprafaţă de aproape 600 metri pătrați. Imobilul a fost pus în gaj, în 2010, pentru un credit de 840 de mii de lei luat direct de la BNM.

Jurnaliștii au depistat că împrumutul, care trebuie rambursat până în octombrie 2016, este mai mult decât preferențial, acesta are o rată a dobânzii extrem de atractivă şi nemaiîntâlnită pe piaţă, de doar 0,5%. Asta în timp ce majoritatea creditelor au o dobândă de aproximativ 15%.

Astfel, familia Drăguţanu plăteşte cu aproximativ 20 de mii de lei mai mult peste suma pe care a contractat-o de la BNM, în condiţiile în care, pentru un credit asemănător, muritorii de rând ar trebui să plătească în plus vreo 600 de mii de lei peste suma împrumutată, respectiv, nu mai puţin de 1,4 milioane de lei, dacă facem calculele raportându-ne la o rată anuală a dobânzii de 15%. Guvernatorul, pe lângă credit, are şi câteva conturi bancare, în care păstrează peste 80 mii de lei. Majoritatea dintre acestea au fost deschise la Moldova-Agroindbank.

Investigația a mai demonstrat că de astfel de credite au beneficiat, în ultimii ani, cel puţin alţi doi conducători ai instituţiei care dictează regulile de joc pe piaţa valutară din Republica Moldova. Este vorba de prim-viceguvernatorul Marin Moloşag şi viceguvernatoarea Emma Tăbârţă, care, la fel, locuieşte împreună cu soţul, implicat în afaceri, într-o casă de lux din comuna Stăuceni.

Potrivit Ziarului de Gardă, Emma Tăbârţă a obţinut şi ea, la fel ca şeful său, Dorin Drăguţanu, în 2010, un credit preferenţial de 2 milioane de lei, cu o dobândă de doar 0,5%, de la BNM. Banii urmează a fi rambursaţi timp de 15 ani, respectiv, până în 2025. Pe lângă acest credit, pentru care Tăbârţă şi-a pus în gaj apartamentul de 123,7 metri pătrați din centrul Chişinăului, aceasta mai are pe numele său şi alte credite. Unul de 16.500 de euro (340 mii de lei), luat tot în 2010, cu o rată a dobânzii de 12,5%, şi altul de 400 mii de lei, luat în 2012, cu o rată a dobânzii de 6%. Şi soţul său, Ion Echim, are două credite. Unul de 76 mii de euro, contractat în 2013, şi altul, tot din 2013, de 600 mii de lei, luat fără dobândă.

Dacă Drăguţanu a obţinut un credit de 840 mii de lei cu o rată a dobânzii de doar 0,5%, iar viceguvernatoarea Emma Tăbârţă unul de 2 milioane de lei, prim-viceguvernatorul Marin Moloşag a obţinut, în aceleaşi condiţii, tot de la BNM, un credit de 1,93 milioane de lei. Banii au fost solicitaţi în 2010 şi urmează a fi restituiţi băncii până în 2025. Investigația a demonstrat că, după ce a obţinut creditul de la BNM, Moloşag şi-a deschis, împreună cu soţia, în anii 2011-2012, mai multe conturi bancare, unde deţinea, la început de 2014, aproape 800 mii de lei.

Nici viceguvernatorul Aureliu Cincilei nu o duce mai rău decât colegii săi din administraţia BNM. În conturi deschise în 2013 şi 2014, Cincilei deţine aproximativ 600 de mii de lei. Viceguvernatorul are 3 terenuri agricole, două case de locuit, una dintre care de peste 300 metri pătraţi în Chişinău, evaluată de experţi cadastrali la aproape 2 milioane de lei, dar şi două apartamente.

Până a ajunge la conducerea Băncii Naţionale, Aureliu Cincilei a ocupat funcţia de preşedinte la o bancă comercială, iar în 2012 a obţinut un venit de 1,5 milioane de lei doar din salariu. Cincilei este căsătorit cu Ruxanda Glavan, noua ministră a Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, cea care are în proprietate o firmă specializată în importul şi distribuţia preparatelor farmaceutice. În ultimii 2 ani, acest SRL a câştigat peste 70 de licitaţii organizate de instituţiile medicale din republică în valoare de aproximativ 10 milioane de lei.

Articolul 71 din Legea cu privire la BNM interzice instituţiei să acorde asistenţă financiară, fie în forma unui împrumut direct sau indirect, fie prin cumpărarea unui împrumut, participarea în cadrul unui împrumut sau utilizarea oricărui instrument din care rezultă oricare obligaţiuni, preluarea unei datorii sau alte acţiuni analoage. Totuşi, prin derogare, Banca Naţională poate să acorde credite oricărui salariat al său în baza regulamentului aprobat de Consiliul de administraţie. ZdG a contactat reprezentanţii BNM pentru a lua cunoştinţă de regulamentul prin care şefii instituţiei au obţinut creditele preferenţiale, doar că, reprezentanţii BNM au spus că acel regulament poate fi consulat doar de către angajaţii Băncii, persoanele din afara instituţiei neavând acces la el.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?