Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Furnizorul a explicat de ce ieri „s-au vîndut cu cinci, iar azi cu trei”

3 mar. 2015,, 15:00   Societate
4664 0

Foto: paralelo36.es

Compania „Gas Natural Fenosa” a explicat de ce consumatorii au primit facturi la energia electrică pe luna februarie cu mult mai mici decît în ianuarie. Totul e ca în cunoscutul monolog al lui Roman Karțev: racii s-au vîndut ieri cu 5, dar erau mari – azi se vînd cu 3, dar sînt mici.

În societate imediat au apărut zvonuri că se așteaptă o majorare semnificativă a tarifelor, de aceea furnizorul încearcă să reducă termenul de valabilitate al tarifului vechi la energia electrică.

Surse din cadrul Serviciului de presă al companiei „Gas Natural Fenosa” au explicat pentru NOI.md că „în legătură cu numărul mai mare al zilelor de odihnă cu ocazia sărbătorilor de iarnă, în luna ianuarie 2015, orarul de colectare a datelor indicate de contoarele la energia electrică a fost modificat, ceea ce a mărit perioada de calculare a facturilor și ca urmare, consumatorii au primit facturi mai mari”.

„Acum noi am revenit la orarul vechi de colectare a datelor de la contoare, care de obicei se încadra în data de 19-23 a fiecărei luni, de aceea suma pentru consumul energiei electrice în februarie a fost mai mică față de perioada anterioară”, a menționat șeful Serviciului de presă al companiei, Vasile Gribincea.

El a precizat că „la sfîrșitul fiecărui an, compania prezintă Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) rapoartele financiare privind toate cheltuielile, veniturile etc., iar în caz de necesitate se solicită și actualizarea tarifelor”. „Drept motiv pentru revizuirea tarifelor servește devierea cu (±) 3% a unei componente a prețului. Ultima dată tarifele la energia electrică au fost modificate în luna mai 2012. Comparativ cu acea perioadă, devierea costului monedei naționale în raport cu dolarul SUA depășește cu mult nivelul admis, așa că deja ANRE urmează să decidă asupra revizuirii tarifului”.

„Dacă tariful va modificat, el va intra în vigoare din momentul publicării deciziei respective în Monitorul Oficial. Să admitem că perioada în care a fost valabil tariful vechi este de 20 de zile, iar perioada în care deja se aplică tariful nou – 5 zile, iar în momentul colectării datelor de la contor consumul de energie electrică constituie 500 kW. Acest volum se împarte la numărul de zile calendaristice (de la penultima pînă la ultima colectare a datelor de la contor), în cazul dat la 25. Vom obține volumul zilnic mediu al energiei electrice consumate, care se înmulțește la numărul de zile pentru care se aplică tariful vechi și cel nou. Toate acestea sînt reflectate în chitanțe, așa că nu vor fi niciun fel de erori”, a dat asigurări Gribincea.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?