Transnistria stiri: 1395
Preşedintele stiri: 4036

Salariile şi pensiile din Transnistria vor fi achitate în mărime de 70%

2 mar. 2015,, 12:45   Economie
5198 0
Зарплата и пенсии в Приднестровье будут выплачиваться в размере 70% от начисленного
Foto: regnum.ru
Avînd în vedere "situaţia financiară-economică foarte dificilă" din Transnistria, salariile şi pensiile, începînd cu luna martie, vor fi achitate în mărime de 70% din suma prevăzută. Decizia a fost luată la prima şedinţă a Comisiei de stat pentru stabilirea volumelor de finanţare a principalelor direcţii de cheltuieli ale bugetelor de diferite nivele, create de guvernul autoproclamatei RMN.

Potrivit agenţiei "Infotag", care face referire la site-ul cabinetului de miniştri, ministrul Finanţelor, Elena Ghirjul, a explicat că restul 30% vor fi considerate datorie şi se vor achita cetăţenilor pe măsură ce va fi suplimentat bugetul. Astfel, în blocul de pensii va apărea o coloană în care vor fi introduse datele despre suma datoriei.

Ministrul a prezentat date conform cărora în ianuarie, în blocul de venituri a bugetului au fost vărsate circa 85 de milioane de ruble, iar în februarie – doar 76 de milioane.

"Lunar observăm o tendinţă de diminuare a veniturilor la buget. Informaţia de care dispunem, privind desfăşurarea activităţii financiare a întreprinderilor exportatoare, precum şi indicii importului, arată că în timpul apropiat situaţia nu se va îmbunătăţi", a menţionat ea.

Ministrul Protecţiei Sociale şi Muncii, Oxana Bulanova, a relatat că pentru achitarea pensiilor şi indemnizaţiilor lunar sînt necesare 220 de milioane de ruble, iar venitul în februarie este de 101 milioane de ruble.

"Avem un deficit de peste 50% pentru a asigura plăţile necesare", a spus ea.

În cadrul şedinţei s-a menţionat că datorii s-au format şi în privinţa altor categorii protejate social. Din acest motiv, "statul este nevoit să suspende în 2015 finanţarea datoriei pentru procurarea produselor alimentare şi medicamentelor, asigurarea staţiilor de urgenţă cu carburanţi, întreţinerea orfelinatelor şi internatelor în legătură cu reducerea veniturilor la buget".

Neîndeplinirea ulterioară a obligaţiunilor faţă de furnizori poate duce la blocarea activităţii instituţiilor sociale. Pentru a evita agravarea situaţiei, s-a decis stingerea parţială a datoriilor la o serie de capitole ale cheltuielilor.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?