X 
Eurovision stiri: 514
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1384
Preşedintele stiri: 4005

Sula: Vom negocia extinderea listei exportatorilor

26 feb. 2015,, 16:15   Societate
5648 0
Foto: noi.md
„Nu cunosc principiul după care Rosselhoznadzor a selectat exportatorii de mere. Noi pur și simplu am primit astăzi o scrisoare de la ei, prin care am fost anunțați că 10 companii concrete pot exporta mere pe piața rusă”, a precizat Ion Sula în cadrul primei sale conferințe de presă în calitate de ministru al Agriculturii și Industriei Alimentare, informează NOI.md.

Pe site-ul Rosselhoznadzorului, de asemenea, se anunță doar că de la 26 februarie 2015 s-a decis, cu titlu de experiment, să fie permisă livrarea de mere pentru 10 întreprinderi din Republica Moldova.

Ion Sula a precizat că „anterior Ministerul Agriculturii din Moldova a coordonat cu Rospotrebnadzor o listă din 248 de companii care puteau exporta producție moldovenească în Rusia”. „Astăzi partea rusă a ales doar 10 companii, însă noi vom continua negocierile în vederea extinderii acestei liste”.

„De la sfîrșitul anului trecut pînă acum noi am exportat peste 100 de mii de tone de mere și nu am avut nicio reclamație privind calitatea producției noastre. Noi am informat repetat Rosselhoznadzorul că în toate raioanele republicii activează inspectorii Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), că situația se află sub monitorizare permanentă, însă noi nu putem avea aceeași răspundere pentru fermierii din Transnistria”, a menționat oficialul.

Ion Sula a amintit, de asemenea, că „din momentul impunerii embargoului, Ministerul Agriculturii și ANSA au purtat în permanență și insistent negocieri cu autoritățile ruse privind anularea interdicțiilor la producția moldovenească. „Partea rusă a făcut primul pas. Acum așteptăm răspuns la scrisoarea noastră în care am oferit garanții în privința producției de origine animală, conservelor și vinurilor moldovenești. Credeți-mă, noi facem tot ce depinde de noi pentru a întoarce producția moldovenească pe piețele tradiționale, inclusiv cea rusă”, a recunoscut Ion Sula.

Răspunzînd la întrebările jurnaliștilor cu privire la creditul polonez și rata dobînzii care a crescut de la 0,15% pînă la 3%, ministrul nu a exclus posibilitatea revizuirii unor prevederi ale regulamentului propus de Agenția pentru Plăți și Intervenții în Agricultură. Ion Sula a menționat că începe consultările cu pretendenții la obținerea creditului și prin eforturi comune cu agricultorii speră să găsească posibilități pentru majorarea fondului de subvenționare a producătorilor agricoli.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?