X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3996

Speră că invenţiile lor vor ajunge în SUA! Zeci de elevi participă la Consursul Național de Știință și Inginerie

26 feb. 2015,, 12:15   Societate
3565 0
Foto: el-rb.ru
Aproximativ 70 de elevi participă la Concursul Naţional de Ştiinţă şi Inginerie. Aceştia îşi prezintă invenţiile în speranţa că vor ajunge cu lucrările lor la Concursul Internaţional de Ştiinţă şi Inginerie, care se va desfăşura în Statele Unite, şi se vor învrednici de premiul mare, în valoare de 50.000 de dolari.

Dumitru Sava şi Diana Marusic, doi dintre câştigătorii concursului de anul trecut, şi-au unit eforturile pentru un nou proiect inovativ. Elevii au elaborat un mecanism cu senzori, care îi va ajuta pe oamenii cu nevoi speciale să se exprime mai uşor.

"Proiectul reprezintă scanarea mâinii şi recunoaşterea gesturilor a mâinii. Îl putem folosi pentru oamenii cu dizabilităţi. Presupunem dacă ei vor ceva să arate, ceea ce oamenii simpli nu înţeleg, calculatorul poate transforma gesturile lor în sunet sau într-o imagine", a spus Dumitru Sava.

"Noi utilizăm senzorii magneto-metri care detectează vectorul magnetic al pământului. Pe fiecare deget avem câte un senzor şi în palmă vom avea un senzor. Noi am calculat doar aparatul, preţul total este de 16 dolari", a spus Diana Marusic.

Dintre cele aproape 50 de proiecte, juriul va alege trei cele mai bune, care vor reprezenta Republica Moldova, în luna mai, la Concursul Internaţional de Ştiinţă şi Inginerie, care se va desfăşura în oraşul Pittsburgh, Statele Unite ale Americii.

"Deci avem aspectul ştiinţific, aspectul de inovare, aspectul de prezentare şi abilitatea de a prezenta esenţa proiectului. Munca juriului va fi grea, fiindcă eu am văzut proiecte nu trei, dar mai multe tot care merită să fie prezentate", a spus președintele juriului, Dumitru Drumea.

"Avem nevoie de cât mai multe soluţii cât mai ingenioase pentru ca să reuşim să ridicăm nivelul de trai a tuturor din ţara noastră", a declarat şefa Direcţiei Învăţământ Preuniversitar Ministerul Educaţiei, Valentina Chicu.

Concursul Naţional de Ştiinţă şi Inginerie se desfăşoară pentru al treilea an consecutiv în ţara noastră, iar rezultatele vor fi cunoscute la sfârşitul acestei săptămânii.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?