Eurovision stiri: 525
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4023

Expert: Impedimentele în calea investiţiilor în Moldova sînt foarte mari

26 feb. 2015,, 09:30   Economie
3058 0
Foto: dosug.md
Impedimentele în calea investiţiilor străine în Republica Moldova sînt foarte mari, fiind aceleaşi care erau şi în anii 90. La această concluzie a ajuns expertul Viorel Chivriga, prezentînd miercuri concluziile studiului "Atragerea investiţiilor străine directe în Republica Moldova: analiza impedimentelor", în cadrul Clubului de presă organizat de Asociaţia pentru Politică Externă.

Potrivit agenţiei "Infotag", expertul a anunţat că de la obţinerea independenţei şi pînă în 2014 implicit, în Moldova au intrat investiţii directe în valoare de circa $4 miliarde sau $1 mie pe cap de locuitor, ceea ce este foarte puţin.

"Ţara are potenţial de investiţii, însă impedimentele în calea acestora sînt prea mari. Climatul de afaceri trebuie schimbat. Legislaţia în domeniu este relativ bună, însă, dacă nu este aplicată sau este prea des modificată, atunci devine nocivă, deoarece îi sperie pe potenţialii investitori", a spus el, precizînd că în domeniul economic sînt legi care s-au modificat de 19 ori în ultimii ani.

Potrivit expertului, studiul pe care l-a realizat arată că cel mai mare impediment în calea investiţiilor îl reprezintă corupţia.

"Corupţia a atins cote inimaginabile, ceea ce afectează investiţiile. Trebuie să muncim mult pentru a soluţiona această problemă, care îi sperie pe investitori şi nu permite dezvoltarea Republicii Moldova", a spus expertul.

El a remarcat că anul trecut, în ţară au venit mai puţini investitori decît anterior, iar cazul cu retragerea unei sume enorme de bani de la Banca de Economii a transmis un semnal îngrijorător investitorilor străini.

"Republica Moldova are nevoie şi de o strategie de atragere a investiţiilor. Organizaţia de Atragere a Investiţiilor şi Promovare a Exportului din Moldova (MIEPO) este practic invizibilă pentru investitori, atît pentru cei din ţară, cît şi pentru cei de peste hotare", consideră el.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?