X 
Eurovision stiri: 518
Cazul Filat stiri: 349
Transnistria stiri: 1427
Preşedintele stiri: 4009

„Cererea inadecvată” de valută pe piața financiară a dispărut

25 feb. 2015,, 16:45   Economie
4800 0
"Дурной спрос" на валюту на финансовом рынке кончился
Foto: ua-reporter.com
Pe piață nu se mai atestă „cerere inadecvată” de valută, - astfel comentează participanții de pe piață situația înregistrată miercurea trecută.

Interlocutorii corespondentului agenției „Infotag” menționează că miercuri băncile erau dispuse să cumpere dolarul SUA la cursul de 18,8 lei pentru un dolar, iar să-l vîndă – la 19,2 lei pentru un dolar.

„Îngustarea „culoarului” cursului în raport cu dolarul american s-a oprit la nivel de 19 lei pentru un dolar, deși pe piață nu se mai înregistrează agitație. Există cîteva bănci care dispun de mai multă valută și cele, care au mai puțină. Este puțin probabil că și unele, și altele o vor vinde, înțelegîndcă vor avea nevoie de valută în perspectivă”, a spus unul din participanții de pe piață.

Angajații caselor de schimb valutar private susțin că practic nimeni nu dorește să vindă dolarii în numerar cu 15-16 lei pentru un dolar, cum s-a înregistrat în zilele de odihnă trecute.

„Am o impresie că plafonul dolarului în numerar se află între 16-17 lei”, menționează la case, atenționînd că băncile se confruntă cu dificultăți la capitolul lichiditate, solicitînd Băncii Naționale asistență, pentru a respecta regulamentele acesteia.

Asupra existenței unor dificultăți cu lichiditate la bănci indică și rezultatele licitației care a avut loc marți, 24 februarie, cînd Ministerul Finanțelor nu a reușit să plaseze pe piață titlurile de valoare ale statului în valoare de peste 100 milioane de lei. Unul din participanții profesioniști de pe piață a relatat corespondentului că eșecul suferit de Ministerul Finanțelor în plasarea valorilor imobiliare ține nu atît de nivelul scăzut la lichidității la bănci, cît de randamentul lor.

„În situația care s-a creat în momentul de față randamentul titlurilor de valoare cu termenul de circulație de un an nu trebuie să fie mai mic de 18 la sută, pe cînd la ultima licitație această rată a constituit 17,12 la sută”, a menționat interlocutorul agenției.

La unele bănci au apărut condiții noi pentru atragerea depozitelor, cînd rata dobînzii constituie 13-14 la sută. Dat fiind faptul că băncile oferă depozite noi doar pe un termen de trei luni, piața nu este sigură cum va evolua situația ulterior.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?