Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Moldova înaintează în Europa din toate părțile (FOTO)

24 feb. 2015,, 15:45   Societate
8661 8

Foto: gov.md

Pentru prima dată, la Expoziția Internațională de Produse Ecologice „BioFach 2015” de la Nurnberg (Germania), care se desfășoară de 25 ani, a fost prezentă Moldova. Și s-a prezentat foarte bine, a comunicat pentru NOI.md șeful Serviciului producției ecologice și produse de origine al Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, Iurie Senic.

„Vizitatorii Expoziției au avut posibilitatea nu doar să admire vinurile companiilor „Crama Domnească”, „MONICOL”, „Vinăria di vale” și „Nova-Nut”, precum și prunele uscate, nucile și uleiurile eterice din levănţică, salvie, mărar și fenicul ale altor antreprenori autohtoni, expuse pe standul moldovenesc, dar și să le guste. Iar țuica „Nimorinka” din prune, caise, piersici, mere, vișine, prezentată de Dumitru Vicol din satul Nimoreni, raionul Ialoveni, a stîrnit admirația germanilor. Ei nu-l părăseau nici pentru un minut și tot spuneau: „Very good schnaps!” Aș putea spune că noi am descoperit pentru vizitatorii și participanții la Expoziție noua Moldovă. Și interesul manifestat față de noi a fost maxim”, a relatat funcționarul.

Interlocutorul a precizat că toate produsele ecologice moldovenești prezentate la „BioFach 2015” au fost certificate de laboratoarele acreditate în Moldova, ale căror documente sînt recunoscute în EU.

„Agrarienii moldoveni au un potențial enorm în această direcție. Cererea de produse ecologice, de care sînt obsedați europenii, nu este satisfăcută și niciodată nu va veni momentul cînd cineva va spune: destul. În afară de aceasta, nu trebuie să uităm că taxa pe valoare adăugată la aceste produse ca regulă este mai mare decît cea de 20-25 la sută, cu care noi ne-am obișnuit. Dar și cultivarea cu succes a produselor ecologice necesită o susținere serioasă din partea statului – fie cu resurse financiare, fie cu facilități fiscale. Și merită, în special pe fundalul dificultăților cu care se confruntă astăzi producătorii în legătură cu embargoul rus, sancțiunile etc.”, a conchis Senic.

„Doar nu trebuie să visăm că, dacă astăzi am inițiat fabricarea produselor ecologice, atunci mîine-poimîine banii vor curge gîrlă. Este un proces complex și îndelungat nu doar din punct de vedere tehnologic, ci și tehnic. Noi am certificat vinurile noastre timp de 4 ani. În acest an am prezentat Cabernet și Merlot. Certificatele pentru alte vinuri urmează să le primim în acest an și în anul viitor. Și iată că doar acum lansăm programul de promovare a produselor noastre. Viitorul aparține produselor ecologice”, a specificat președintele companiei vinicole „Vinăria din vale”, Andrian Davidescu.

Participarea producătorilor moldoveni de produse ecologice la „BioFach 2015” a fost posibilă cu suportul Organizaţiei de Atragere a Investiţiilor şi Promovare a Exportului din Moldova (MIEPO) şi Agenţiei Germane pentru Cooperare Internaţională (GIS).

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?