Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4021

Tulbure: România își dorește să țină mîna pe pulsul situației din Moldova

24 feb. 2015,, 13:48   Politică
5333 3

Tulbure: România își dorește să țină mîna pe pulsul situației din Moldova
Foto: europalibera.org

Președintele României, Klaus Iohannis, vine astăzi la Chișinău pentru a face cunoștință cu actorii principali ai politicii moldovenești și pentru a transmite un mesaj de susținere a cursului proeuropean. Opinia aparține analistului politic Alexei Tulbure și a fost exprimată pentru NOI.md.

„Vizita președintelui Iohannis, care se vrea principalul avocat al Republicii Moldova la Bruxelles și agentul, portavocea Uniunii Europene în Moldova, nu putea să nu aibă loc, chiar dacă lucrurile la Chișinău nu au derulat așa cum s-a așteptat Bucureștiul, Berlinul sau Bruxellesul. Este o vizită de documentare. România își dorește să țină mîna pe pulsul situației, să poarte un dialog minim cu vecinul”, a menționat Tulbure.

Potrivit politologului, sub președinția lui Klaus Iohannis, relația dintre Republica Moldova și România ar putea căpăta un nou contur. În opinia acestuia, șeful statului român va căuta să identifice în Moldova parteneri de încredere pentru continuarea reformelor.

„Băsescu avea o anumită patimă, Iohannis însă e un om de altă formațiune, care vine din zona unor proceduri riguroase, a reformelor concrete. Primele lui mișcări au fost să acorde susținere Departamentului Național Anticorupție, acest lucru este extrem de semnificativ. Iohannis este omul legii, al ordinii și procedurilor. Prin ceea ce face el în România, transmite anumite mesaje și la Chișinău. Pentru noi, într-un fel, această mișcare de la unitatea de limbă, sînge, istorie la niște lucruri mai pragmatice, care însemnă reforme, lupta cu corupția, este o mișcare foarte bună”, a explicat Tulbure.

„Păcat că nu prea are cu cine vorbi aici. Se va întîlni cu liderii celor două partide care au discreditat ideea de integrare europeană”, a conchis Tulbure.

Precizăm că Klaus Iohannis își începe astăzi vizita de două zile la Chișinău, la invitația președintelui Nicolae Timofti.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?