X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Trecutul sovietic nu îl lasă în pace pe edilul capitalei

23 feb. 2015,, 17:30   Societate
5495 6
Советское прошлое не дает покоя столичному градоначальнику
Foto: vzglead.md
Și ziua, și noaptea actualul primar al capitalei, Dorin Chirtoacă, este bîntuit de trecutul sovietic. Actuala acutizare de primăvară a edilului s-a manifestat prin următoarea intenție a acestuia de a redenumi unele străzi ale municipiului Chișinău, care poartă denumiri sovietice, relatează NOI.md.

Deocamdată decizia definitivă privind redenumirea străzilor nu a fost adoptată, însă în cadrul ședinței Dorin Chirtoacă a dispus să se elaboreze lista tuturor chișinăuienilor emeriți pentru a atribui numele lor străzilor Gagarin, Cosmonauților, Serghei Lazo, precum și străzii pietonale Diordiță, așa cum s-a procedat cîndva cu memoria renumitului eliberator al capitalei de ocupanții fasciști, Alexei Belski.

În legătură cu acest fapt, mi-am amintit de anii de ședere și muncă în Italia – la început, în suburbia orașului Napoli, iar apoi la Bologna. Evident că nu lucram după specialitate, dar la fel ca și numeroșii compatrioți – în domeniul construcțiilor. Și iată că cele două blocuri care erau aproape gata de darea în exploatare ale companiei noastre erau situate pe … strada Gagarin și bulevardul Lenin. Am mai întîlnit aici multe străzi numite în cinstea evenimentelor din cel de-al Doilea Război Mondial, cum ar fi „Harkov 1942”. Ultima are legătură cu înaintarea nereușită a Armatei Roșii, ajungerea trupelor fasciste la Stalingrad și… așa mai departe, conform istoriei. Și toate acestea – în Italia, țara natală a fascismului. Vreau să reamintesc un lucru cunoscut: ca să lupți cu monumente nu-ți trebuie multă minte.

Sînt numai „pro” eternizarea numelor locuitorilor demni ai Chișinăului în denumirile străzilor. Dar poate că face să începem construcția străzilor noi cu atribuirea ulterioară a numelor?! Cu atît mai mult că este o ocazie de a lăsa în memoria chișinăuienilor o amintire frumoasă. Ba nu. Cu cei plecați în lumea celor drepți este mai ușor să lupți, cei decedați nu îți pot cere socoteală…

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?