Transnistria stiri: 1383
Eurovision stiri: 508

Sarmale moldovenesti si clatite din plin, la sarbatoarea ruseasca Maslenita. Oamenii, in rand la bunatati

23 feb. 2015,, 09:00   Societate
4775 0
Foto: facebook.com
Astazi incepe Postul Mare, asa ca ieri, in ajun, popoarele slave au sarbatorit Maslenita, cunoscuta si ca sarbatoarea clatitelor. La Chisinau cheful s-a dat in Piata Marii Adunari Nationale, unde comunitatile de rusi si ucraineni au gatit clatite, au dansat si au fredonat cantece traditionale. Au fost prezenti, de asemenea, si mesterii populari, care si-au expus lucrarile.

Centrul Chisinaului a fost transformat ieri intr-un mare iarmaroc, unde aroma clatitelor se imbina cu muzica si dansul. In timp ce pe scena evoluau diferite colective de copii, la tarabe vizitatorii se imbulzeau dupa clatite.

Suada KARKOUKI, REPORTER PRO TV: ”Cuceriti de aroma clatitelor traditionale, vizitatorii nu-si dadeau rand la tarabele cu bucate. Blinelele sunt servite cu branza, miere si cu dulceata. Astfel, fiecare si-a putut gasi clatita preferata.”

Unii participanti, insa, au pregatit clatite cu implutura... exotica si, respectiv, mai scumpa.: "Avem cu icre roşii, cu caviar, cu ciuperci, cu dulceaţă şi chiar cu banană.”

Si chiar daca a fost sarbatoarea clatitelor, vizitatorii puteau gasi si alte bucate, inclusiv sarmale moldovenesti.

Ludmila LASCIONOVA, PREŞEDINTELE ASOCIAȚIEI COMUNITĂȚILOR RUSE: ”Această sărbătoare are tradiţii minunate. Simbolul ei sunt clătitele, care reprezintă soarele. Nu staţi acasă, viaţa este frumoasă şi uimitoare!”

Conforma traditiei, in aceasta zi popoarele slave fac o momaie din carpe, care simbolizeaza iarna, si o ard. Astfel, se crede ca toate lucrurile rele se distrug si este vestita venirea primaverii: ”Momâia este arsă în ultima zi, pentru că odată cu arderea ei pleacă iarna, iar cu iarna pleacă toate lucrurile rele si negative, care au fost în anul precedent.”

La targ a venit si primarul Chisinaului, care a recunoscut ca inca nu a gustat din clatite.

Dorin CHIRTOACA, PRIMARUL CHISINAULUI: ”Am fost si am depus flori la momumentul lui Stefan cel Mare si am trecut si prin piata sa vad cum se desfasoara acesta sarbatoare, care se bucura de succes si la noi.”

Si cum nici o sarbatoare nu are loc fara bauturi alcoolice, unii vizitatori au serbat din plin venirea primaverii.
1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?