X 
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4020

BNM remarcă o diminuare a activităţii de afaceri şi scăderea cererii de bani

20 feb. 2015,, 09:30   Economie
4013 0
Национальный банк отмечает снижение деловой активности и падение спроса на деньги
Foto: ff.md
Produsul intern brut (PIB) al Moldovei, conform rezultatelor anului 2014, va fi pozitiv, deşi majorarea acestuia s-a diminuat substanţial comparativ cu nivelul dezvoltării economiei moldoveneşti din 2013, consideră Guvernatorul Băncii Naţionale (BNM), Dorin Drăguţanu.

Într-un interviu pentru agenţia "Infotag" el a spus că condiţiile pentru dezvoltarea economiei, cît şi starea acesteia, de fiecare dată sunt diferite.

"Noi la BNM observăm în ultima perioadă că activitatea economică se contractă, pe piaţă se vede că cererea de bani în economie scade", a spus Drăguţanu.

La întrebarea despre intervenţiile valutare pe piaţă, care duc la "sterilizarea" marilor cantităţi de bani din circulaţie, Guvernatorul a spus că prin retragerea leilor din circulaţie, banca "nu imobilizează economia".

"În ultimii cinci ani, în sistemul bancar se observă un volum foarte mare de lichidităţi în surplus. De exemplu, dacă în 2013 şi începutul anului 2014 certificatele noastre ajungeau la 4,5 miliarde de lei, acum volumul lor este la nivelul de 800 de milioane de lei", a explicat Drăguţanu.

Guvernatorul băncii afirmă că "BNM nu ia leii de la cei flămînzi, ei singuri îi aduc".

"Dacă doritorii nu ar fi vrut valută, noi nu le-am fi dat-o. Pot spune că în prezent «banii nebuni» pe piaţă sînt în volum tot mai mic. De aceea, leul se va scumpi, iar dobînzile vor creşte. În cumul aceşti doi factori, plus reducerea importului, vor începe să ajute considerabil leul, fortificîndu-i poziţiile", a conchis guvernatorul BNM, Dorin Drăguţanu, făcînd trimitere la măsurile administrative ale regulatorului, care deja duc la fortificarea leului moldovenesc.

În decursul ultimelor două luni BNM a majorat rata de bază de la 3,5% la 13,5%, precum şi a majorat rezervele obligatorii ale băncilor din atragerea resurselor în lei de la 14% la 16%, iar din martie – pînă la 18%.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?