X 
Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4018

Sîntem foarte departe de europeni

19 feb. 2015,, 14:45   Societate
3873 6
Foto: trud7.md
Probabil că mulți chișinăuieni și oaspeți ai capitalei s-au bucurat de apariția recentă la unele stații a cilindrelor drăguțe cu orarul circulației transportului de pasageri. Dar, după cum s-a dovedit…
„Ne-am ales doar cu durere de cap și pierdere de bani, a spus, intervievat de NOI.md șeful Regiei Transport Electric a municipiului, Gheorghe Morgoci. Am fabricat inițial, din propria inițiativă, 30 de indicatori informaționali de acest tip, fiecare ne-a costat 800 de lei. Deja toate cel puțin de două ori au fost suspuse acțiunilor barbare – au fost distruse, boțite. Credeți-mă, după aceasta dispare orice dorință de a continua instalarea acestor indicatori”.

În octombrie 2013 Întreprinderea Municipală „Autosalubrizare” a instalat în oraș din cont propriu 2000 de containere: 500 de culoare verde pentru deșeuri de hîrtie, tot atîtea albastre pentru sticlă și 100 galbene pentru colectarea articolelor de plastic. O parte dintre ele au fost incendiate și continuă să fie arse de vandali, iar încă cîteva au fost sustrase în scopuri neclare .

Fiecare container a costat întreprinderea 1000 de lei. Odată cu procurarea acestora municipalitatea a inițiat campania de informare a populației despre necesitatea colectării separate a deșeurilor . Iar iată în curînd banii polonezi, deoarece anume în baza unui grant polonez a fost creată publicitatea, s-au epuizat și campania a rămas fără continuare.

Firma „Epamedia” SRL, care a semnat în 2007 cu Primăria un contract de construcție și exploatare a stațiilor pentru transportul de pasageri, iar ulterior nu a funcționat, în luna iulie a anului trecut și-a reluat activitatea. Se pare că chișinăuienilor le-au fost pe plac stațiile reparate, băncile și acoperișurile restabilite, sub care te poți adăposti în timpul ploii. S-ar părea că nu avem motive de îngrijorare. Nici vorbă de asta!

„Din cele 303 de stații noi am reușit să reparăm 220, au fost investite deja peste 1,5 milioane de lei. Însă practic în fiecare zi noi efectuăm lucrări de reparație a stațiilor distruse. Businessul nostru presupune plasarea publicității pe panouri viu colorate. Care agenție publicitară ar dori să-și vadă produsul pe o vitrină distrusă a unei stații modeste? Îmi pare destul de straniu să distrugi ceea ce te servește”, a relatat cu regret administratorul unei firme, Ion Popa.

Și într-adevăr, ce e de făcut? Cum să le explici vandalilor, cărora nu le sînt străine gîndurile despre cît de bine e de locuit într-o țară curată, îngrijită, cum ar fi Germania, Danemarca, Austria, unde fiecare locuitor este obsedat de curățenie, că aceasta nu vine de acolo, ci din interiorul nostru? Că locul unui chiștoc de țigară este în coșul de gunoi, și nu pe trotuar. Că nu e necesar să scuipi sau să-și sufli nasul pe același trotuar, este suficient să folosești o batistă. Toate acestea trebuie să fie în interiorul nostru, să ajungă cu laptele matern, de la naștere. În fiecare dintre noi. Ați observat că odată ajunși într-o țară civilizată noi ne supunem involuntar și chiar fără nicio avertizare regulilor de comportament din ea: așteptăm amabil în rînd la autobuz, nu îl luăm cu asaltul, traversăm strada exclusiv la culoarea verde a semaforului etc. Însăși atmosfera ne impune. Dar acasă…

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?