X 
Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

Ratele politicii monetar-creditare a BNM de miercuri, 18 februarie, s-au majorat cu 5%

18 feb. 2015,, 13:15   Economie
2918 0
Ставки денежно-кредитной политики Нацбанка со среды, 18 февраля, выросли на 5%
Foto: tv7.md
Consiliul de administraţie (CA) al Băncii Naţionale a Moldovei (BNM), marţi, 17 februarie, a majorat nu doar rata de bază la operaţiunile pe termen scurt de la 8,5% la 13,5%, dar şi alte rate ale instrumentelor politicii monetar-creditare. Aceasta a devenit a patra majorare de la începutul lunii decembrie 2014.

Potrivit agenţiei "Infotag", care face referire la BNM, la creditele overnight dobînda din 18 februarie va fi de 16,5% în locul a 11,5%, iar la depozitele overnight – de 10,5% faţă de 5,5%.

Normativul rezervelor obligatorii la resursele atrase în valută străină a rămas neschimbat – 14%. Totodată, în lei, acesta, din 8 martie, trebuie să se majoreze de la 16% la 18%.

În decizia BNM se menționează că majorarea este condiţionată de deprecierea leului în raport cu dolarul SUA şi euro pe fundalul diminuării considerabile a ofertei de valută pe piaţa şi cererea bruscă a acesteia.

Situaţia este agravată de obstacolele create de Rusia pentru exporturile moldoveneşti, precum şi diminuarea remitenţelor muncitorilor migranţi.

„Nervozitatea de pe piaţa valutară a fost alimentată, într-o oarecare măsură, şi de decizia Băncii Naţionale a Moldovei cu privire la instituirea administrării speciale la Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank, fapt ce a influenţat cursul leului şi inflaţia", a menţionat o sursă din BNM.

Decizia BNM are drept scop ancorarea anticipaţiilor inflaţioniste şi menţinerea ratei inflaţiei în proximitatea ţintei de 5%, cu o posibilă deviere de В± 1,5 p.p.

Pentru susţinerea funcţionării adecvate a pieţei monetare interbancare, BNM promite că va continua să gestioneze ferm surplusul de lichiditate prin operaţiuni de sterilizare, conform calendarului.

Următoarea şedinţă a Consiliului de administraţie al BNM cu privire la politica monetară va avea loc pe data de 26 februarie 2015.

Participanţii pieţei financiare afirmă că ultimele decizii ale BNM au scopul de a "steriliza leul, pentru a nu ataca piaţa valutară şi a nu presa cursul leului moldovenesc în raportul cu dolarul SUA şi euro".

"Prin deciziile sale, regulatorul pieţei încurajează băncile mai repede să majoreze dobînzile depozitelor, pentru a părea mai atractive pentru populaţie", a spus interlocutorul agenţiei.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?