X 
Transnistria stiri: 1395
Preşedintele stiri: 4036

Ambasadorul SUA în Moldova: Am o impresie bună despre domnul Leancă

16 feb. 2015,, 15:45   Politică
5015 1
Foto: deschide.md
„Eu am o impresie bună despre domnul Leancă şi cred că el a făcut foarte multe pentru Republica Moldova. Dar respectăm procesul politic care are loc. Şi repet: noi sîntem gata să lucrăm cu orice guvern va fi ales”, a declarant în cadrul unui interviu acordat postului Europa Liberă noul Ambasador al SUA în Moldova, James Pettit, relatează NOI.md.

Întrebat dacă este convins că lucrurile, despre care a vorbit Leancă în Programul său – misiunea europeană pentru monitorizarea reformei justiției și ancheta internațională la bănci - vor fi continuate în caz că acesta nu va obține noul mandat, Ambasadorul a precizat că „speră foarte mult că reforma justiţiei va continua pentru că este un domeniu foarte important care are nevoie de reformă. Şi criza în sectorul bancar este o demonstraţie a ceea ce se poate întîmpla în lipsa reformelor. A propos, eu cred că organizațiile internaționale, inclusiv reprezentații UE şi ai FMI, pot juca un rol esenţial în reforma justiţiei”.

James Pettit a mai specificat că „problema numărul unu cu care Moldova acum se confruntă este problema corupţiei. Ţara mea şi partenerii noştri din UE implementăm aici cîteva programe mari pentru combaterea corupţiei. Dar eu consider că o parte bună din problemele politice şi sociale pe care le are Moldova pot fi rezolvate prin creştere economică. Avem programe care sînt menite pentru creşterea economică. Ne concentrăm foarte mult pe sectorul agricol, care este foarte important pentru economia Moldovei. Un alt aspect important este să depăşiţi problemele cu formarea guvernului. Noi sîntem gata să lucrăm cu orice guvern care va apărea la finalul acestui proces. Cred că societatea merită un guvern funcţional, care cît mai curând să înceapă implementarea reformelor necesare”.

Diplomatul și-a exprimat nedumerirea în legătură cu faptul că la alegerile din 30 noiembrie poporul şi-a expus voinţa, iar acum politicienii delegați de cetățeni în Parlament nu reuşesc să se înțeleagă ca să înceapă să guverneze țara.

„Rezultatele alegerilor din noiembrie ne arată că mai e un drum destul de lung ca să ajungem la momentul cînd o majoritate vastă a populaţiei va susţine vectorul european. Şi rezultatele alegerilor au arătat că o parte semnificativă a electoratului e nemulţumită de calitatea reformelor şi de nivelul mare a corupţiei”, a declarant Pettit.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?