Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4044

Calea Ferată va procura 11 locomotive noi

12 feb. 2015,, 09:45   Societate
4083 0

Foto: moldova.md

Căile Ferate ale Moldovei urmează să fie modernizate. Comisia Economie, Buget şi Finanţe a avizat pozitiv ratificarea Proiectului de modernizare a instituţiei. Este vorba despre un credit în valoare de 52,5 de milioane de euro, acordat de Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare. Din aceşti bani, vor fi procurate 11 locomotive noi şi modernizată infrastructura feroviară.

În prezent, preţul unei locomotive este de peste 4 milioane de euro. Autorităţile asigură că vehiculele vor consuma mai puţin petrol şi energie. Acest lucru ar urma să fie atractiv pentru agenţii economici care transportă marfă, pentru a apela mai des la transportul feroviar.

Vasile Botnari, ministru în exerciţiu al Trasporturilor: «45 de milioane pentru locomotive. Pe infrastructură, cum v-am spus, va fi Chişinău-Ungheni în mare măsură primele alocaţii, pntru că aici vom avea cel mai mare trafic. Infrastructura asta e traversele, şinele».

Potrivit unor informaţii prezentate de deputaţi, circa 30 la sută din angajaţii Căilor Ferate, care urmează să atingă vârsta de pensionare, ar urma să fie concediaţi. Informaţia a fost infirmată de Vasile Botnari. Întrucât în prezent, Întreprinderea de Stat Calea Ferată suportă pierderi, afirmă Botnari, nu se exclude că vor fi ajustate tarifele.

Igor Dodon, lider PSRM: «Ajustare asta înseamnă sus, sau jos?»

Vasile Botnari, ministru în exerciţiu al Trasporturilor: «Calculul care a fost preventiv făcut, el a fost fără ca să fie majorate tarifele. Leul se depreciază, urmează ca ”Calea Ferată” să ajusteze tarifele lor şi să le propună spre aprobare. Nu vă pot spune ce aproximativ».

Banii sunt oferiţi pe un termen de 15 ani, cu o vacanţă de 3 ani. Dobânda este de 2%. Şi Banca Europeană de Investiţii urmează să acorde un împrumut în valoare de 47,5 milioane de euro. Pentru a intra în vigoare, proiectul urmează să fie ratificat de Parlament. Deputaţii au discutat şi despre trenurile modernizate în România, care staţionează acum după ce au fost implicate în mai multe accidente. Acestea vor fi puse în funcţiune după finalizarea unor dosare penale, dar şi după perfectarea unor certificate de tip şi de siguranţă, întrucât în lipsa lor este pusă în pericol securitatea pasagerilor, susţine Botnari.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?