Eurovision stiri: 519
Cazul Filat stiri: 349
Transnistria stiri: 1427
Preşedintele stiri: 4009

Coletele neînsoţite nu trec frontiera română

11 feb. 2015,, 11:00   Societate
5445 1

Foto: allfun.md

Coletele neînsoţite ale moldovenilor, transmise prin intermediul microbuzelor în ţările europene, din nou nu trec frontiera română. Cel puţin aşa au declarat mai multe companii care se ocupă cu transportarea coletelor.

De aproape 2 luni, mai multe rute de microbuze care pleacă spre ţările UE, nu mai pot transporta colete neînsoţite transmise de moldoveni rudelor din Italia, Franţa, Portugalia. Şoferii ne-au spus că nu mai i-au colete, deoarece vameşii români nu permit tranzitul acestor pachete. Iar coletele fac cale întoarsă. Lucrul acesta ne-a fost confirmat şi de reprezentanţii unor firme ce se ocupă cu transportarea pasagerilor şi coletelor.

Acum, şoferii doar transportă pasagerii şi coletele care sunt transmise din ţările UE în Moldova.

Unii oameni s-au arătat nedumeriţi de situaţia creată, deoarece unele microbuze continuă să treacă vama cu tot cu produse, altele nu.

Unele companii ne-au confirmat că se ocupă în continuare cu transmiterea coletelor, de dimensiuni mici, cu anumite restricţii în ceea ce priveşte conţinutul pachetelor.

Astfel, deocamdată, pentru unii o soluţie mai sigură rămâne a fi serviciul poştal. Dar şi în cazul dat, există o listă întreagă de produse interzise pentru transportare şi un tarif mai mare pentru serviciile oferite.

Ludmila Corceac, prim-director general adjunct, Poşta Moldovei: «La expedierea unui colet se perfectează o declaraţie vamală şi în acest caz nu sunt admise spre expediere obiecte interzise. Însăşi motivul de retur pentru un obiect interzis în circuitul poştal legal nu a fost semnalat».

Am încercat să aflăm de la serviciul Vamal şi de la Direcţia Generală a Vămilor din România, care este de fapt situaţia la capitolul dat. Dar timp de 2 zile nu am primit niciun răspuns oficial la întrebările noastre. Reamintim că în vara lui 2014, mai multe colete neînsoţite au fost returnate de vameşii români, indiferent de conţinutul acestora. Atunci, s-a menţionat că, totul se face în baza noilor reglementări ale UE. Astfel, cei care transportă colete peste hotare trebuie să anunţe conţinutul acestora. Nu au trecere pachetele cu produse interzise. Iar persoanele responsabile trebuie să prezinte actele necesare pentru bunurile transportate.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?