Transnistria stiri: 1395
Preşedintele stiri: 4036

Primăria Chișinău închide conturile în Banca de Economii, Banca Socială și Unibank

9 feb. 2015,, 11:45   Societate
6312 1

Из-за ситуации в Banca de Economii может сорваться ремонт четырех улиц
Foto: tv7.md

Săptămîna trecută, primarul general al capitalei, Dorin Chirtoacă, a primit o scrisoare din partea Băncii Europene de Investiții (BEI), în care se anunță suspendarea ultimului transfer de bani, în jur de 3 milioane de euro, din partea instituției către Primăria Chișinău. Motivul invocat: „pentru ca banii să nu ajungă în altă parte”. Transferul urma să fie făcut către Banca de Economii.

BEI a cerut Primăriei municipiului Chișinău să-și deschidă un alt cont bancar, în oricare altă bancă decît cea de Economii, după care banii vor fi transferați neapărat. Această situație creată „pune în pericol implementarea proiectului de reabilitare a bulevardului Ștefan cel Mare și Sfînt și a celorlalte două (str. V. Alecsandri și bulevardul Negruzzi)”, a declarat edilul.

Direcția finanțe și Direcția relații externe ale Primăriei au convenit deschiderea unui nou cont bancar. „Legea finanțelor publice și responsabilității bugetar-fiscale prevede că au dreptul să deschidă conturi în instituțiile financiare, altele decît cele desemnate de către Ministerul Finanțelor, doar Casa Națională de Asigurări Sociale, Casa Națională de Asigurări în Medicină, dar nu este vorba și de autoritățile publice locale. De aceea, din prevederile respectivei legi, poziția Ministerului Finanțelor a rămas că avem dreptul să deschidem doar în Banca Națională”, a specificat șefa Direcției finanțe, Veronica Herța.

„Urmează să transmitem această informație la BEI și să le spunem că BNM este o instituție sigură, nu-i ca Banca de Economii și, respectiv, să ne transfere debursarea acolo”, a precizat Dorin Chirtoacă.

„Să primești o asemenea scrisoare din partea celui mai mare finanțator din lume – BEI, este rușinos pentru Republica Moldova și, în mod normal, inadmisibil! Nu am crezut că voi primi vreodată o asemenea scrisoare. Prima dată s-a întîmplat așa ceva. Pentru a nu fi din nou într-o asemenea situație, cu niciun proiect – nici local, nici internațional – am cerut astăzi, în ședință serviciilor municipale, să-și retragă conturile de la Banca de Economii, Banca Socială și Unibank, respectiv să treacă la bănci fără risc sau cu risc firesc în asemenea situații și să putem continua activitatea în termeni cît de cît previzibili”, a afirmat primarul capitalei.

Veronica Herța a anunțat că a fost creat un nou cont bancar la BNM și săptămîna aceasta transferul poate avea loc.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?