Transnistria stiri: 1442
Preşedintele stiri: 4061

Comisia de la Veneţia: Proiectul de lege privind procuratura corespunde normelor internaţionale

6 feb. 2015,, 09:45   Societate
2870 0
Законопроект о прокуратуре соответствует международным нормам - Венецианская комиссия
Foto: noi.md
Proiectul de lege privind procuratura corespunde standardelor internaţionale, consideră experţii Comisiei de la Veneţia, aflaţi la Chişinău într-o vizită de lucru.

Potrivit agenţiei "Infotag", care face referire la Ministerul Justiţiei, documentul a fost remis Comisiei de la Veneţia pentru examinare în noiembrie 2014 după ajustarea la Concepţia de reformare a procuraturii, adoptată de Parlament.

Ministrul Justiţiei, Oleg Efrim, a spus joi, la întrevederea cu experţii străini, că accentul în proiectul de lege este pus pe independenţa procuraturii şi depolitizarea structurii.

"Propunem ca modificările să fie începute cu ordinea de desemnare a procurorului general. Conform proiectului, acesta va fi desemnat de preşedintele ţării al propunerea Consiliului Superior al Procuraturii, nu de Parlament ca în prezent, şi va avea doar un mandat de şapte ani", a relatat el.

Efrim şi-a exprimat regretul că proiectul de lege nu a fost discutat în precedentul Parlament.

"De aceea am decis din start să ne consultăm cu Comisia de la Veneţia. Sperăm că opinia experţilor săi va dinamiza activitatea grupului parlamentar şi va accelera adoptarea documentului important", a spus el.

Membrii delegaţiei au relatat că vor prezenta raportul despre proiectul de lege privind procuratura la şedinţa din martie.

"Noi am menţionat că la elaborarea proiectului de lege au fost luate în calcul opiniile precedente ale Comisiei de la Veneţia. Sîntem impresionaţi de raportul care a precedat proiectul de lege. Există multe momente pozitive, acum este important ca Parlamentul să-l adopte", a declarat membrul Comisiei de la Veneţia din partea Ungariei, şeful delegaţiei, Andras Varga.

Delegaţia Comisiei de la Veneţia se va afla la Chişinău timp de două zile. Reprezentanţii acesteia, de asemenea, se vor întruni cu procurorul general, fracţiunile parlamentare, membrii Consiliului Superior al Magistraturii, reprezentanţii organizaţiilor internaţionale şi societăţii civile.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?