X 
Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4042

Faptul că Leancă nu a avut întîlniri cu fracţiunile nu înseamnă că bătălia este pierdută – opinie

4 feb. 2015,, 13:30   Politică
6489 2
Foto: noi.md
Faptul că premierul desemnat, Iurie Leancă, nu a avut deocamdată întîlniri oficiale cu fracţiunile parlamentare în vederea identificării voturilor necesare pentru susţinerea viitorului guvern nu înseamnă că bătălia este pierdută. Este opinia fostului premier al Republicii Moldova Vasile Tarlev, care a fost solicitat de „Infotag” să comenteze faptul că la o săptămînă de la desemnare în calitate de premier, Iurie Leancă nu a avut întrevederi cu fracţiunile parlamentare.

Tarlev a menţionat că, potrivit legislaţiei, premierul desemnat are la dispoziţie 15 zile pentru a forma guvernul, a discuta cu fracţiunile şi a solicita votul de încredere al Parlamentului.

"Pînă acum Iurie Leancă s-a întîlnit cu societatea civilă pentru consultări vizavi de activitatea ulterioară a Guvernului. Acest lucru nu este rău, important este ca să ia în considerare opinia mediului de afaceri şi să acţioneze în conformitate cu doleanţele antreprenorilor. Dacă premierul a ales mai întîi să discute cu societatea civilă şi mediul de afaceri şi apoi cu fracţiunile parlamentare, înseamnă că în acest mod şi-a planificat el activitatea", a spus Tarlev.

Fostul premier a menţionat că neoficial se poartă un dialog cu fracţiunile pentru identificarea voturilor necesare învestirii Guvernului.

"Din cîte cunosc, astfel de întrevederi au avut loc cu reprezentanţii PCRM. Este şi aceasta o tactică pentru a pregăti terenul pentru discuţii şi a nu primi refuz. Cu ce se vor finaliza aceste negocieri urmează să vedem în cel mai scurt timp. Cert este că e prematur ca Leancă să fie criticat pentru faptul că nu poartă un dialog cu fracţiunile parlamentare", a spus Vasile Tarlev.

La rîndul său, deputata liberală Corina Fusu a menţionat că, din momentul în care a fost desemnat în calitate candidat la funcţia de premier, Iurie Leancă nu a solicitat nicio întrevedere cu fracţiunea Partidului Liberal.

"Poate ne vom întîlni azi, poate mîine. Mai avem timp la dispoziţie", a spus Corina Fusu.

Serviciul de presă al Partidului Socialiştilor din Republica Moldova a confirmat că socialiştii nu intenţionează să poate discuţii cu premierul desemnat, întrucît din start au declarat că nu vor susţine guvernul Alianţei Politice pentru Moldova Europeană.

Miercuri, 28 ianuarie, preşedintele Nicolae Timofti l-a desemnat pe Iurie Leancă drept candidat la funcţia de prim-ministru al Republicii Moldova. În cel mult 15 zile, Iurie Leancă trebuie să prezinte în Parlament Programul de activitate al viitorului guvern şi echipa ce va forma cabinetul de miniştri. În prezent, candidatura lui Iurie Leancă la funcţia de premier este susţinută doar de deputaţii PLDM şi PDM, care dispun împreună de 42 de mandate din necesarul de 51.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?