X 
Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4044

Permisiunea de a provoca luarea de mită va face funcționarii să exagereze cu precauția

3 feb. 2015,, 17:55   Societate
5723 0
Foto: newsmoldova.md
„Dacă funcționarul va ști că în spatele celui care mituiește ar putea fi organele de drept, el va chibzui de mai multe ori dacă face să-și riște funcția și să ajungă totodată la închisoare. Acest lucru va fi un mijloc eficient de combatere a corupției și fărădelegilor funcționarilor”, a declarat pentru NOI.md ex-viceministrul Afacerilor Interne, generalul-maior Boris Muravschi.

Șeful Direcției urmărire penală a Centrului Național Anticorupție Bogdan Zumbreanu a declarat în cadrul unui interviu la un post de radio că Centrul intenționează să obțină dreptul de a provoca funcționarii să ia mită.

Interlocutorul este ferm convins că „destrămarea sistemului de drept a fost inițiată încă la începutul anilor '90 ai secolului trecut prin faptul că nouă ni s-a interzis să elaborăm legal nu numai toate condițiile tehnice și alte condiții de reținere a persoanei corupte la locul infracțiunii, ci și au declarat că asemenea rețineri în flagrant nu pot fi utilizate în cadrul procedurilor procesuale”.

„Inițiativa Centrului Național Anticorupție are menirea să readucă acest instrument de eficiență înaltă în combaterea corupției. Dacă această inițiativă legislativă va fi aprobată, vom obține un efect colosal. Este suficient să privim pe americani, în organele de drept ale cărora activează serviciile de securitate internă, pentru care sînt alocate sume mari de bani și în care muncește un număr mare de ofițeri sub acoperire. Același lucru se referă și la alți funcționari”, a continuat expertul.

„Mă îndoiesc că parlamentarii noștri vor aproba această inițiativă. Este suficient să ne amintim de statistica proceselor intentate, numărul cazurilor care au ajuns în instanța judiciară și pe marginea cărora au fost pronunțate sentințele”, s-a arătat convins generalul.

„Pentru ca să combatem cu succes corupția oamenii de la nivelurile superioare ale puterii trebuie să înțeleagă cît de distrugător este acest rău pentru statalitatea Moldovei, după cum au conștientizat acest lucru în SUA. Acum este în vogă să se vorbească despre voința politică. Dar așa și este: fără ea toate încercările ale grupului de oameni onești în această luptă sînt sortite eșecului”, a conchis Muravschi.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?