Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4042

Ministerul Justiției, acuzat că ignoră încălcările drepturilor omului

3 feb. 2015,, 12:50   Societate
4090 0

Foto: karadenizpress.ro

Organele de urmărire penală din Moldova încalcă drepturile omului și admit o serie de abuzuri în momentul reținerii sau arestului preventiv al persoanelor. Constatarea aparține organizației Amnesty International Moldova și avocatelor Natalia Moloşag şi Veronica Mihailov-Moraru, care au monitorizat comportamentul colaboratorilor de poliție la etapa arestului, notează NOI.md.

În urma observațiilor efectuate în decurs de o jumătate de an, avocatele au depistat cazuri în care persoanele sînt chemate la poliţie fără citaţie sau situații în care acestea sînt arestate la domiciliu şi aduse la secţia de poliţie, fără a li se înmîna citaţie în prealabil. Mai mult, potrivit avocatelor, la sediul poliţiei persoanele sînt intimidate şi forţate să depună explicaţii verbale sau în formă scrisă despre fapte presupuse.

„Faptul că Procuratura Generală nu recunoaşte existenţa unor încălcări ale drepturilor omului la etapa reţinerii/arestului şi că a ignorat propunerile noastre nu mai este o surpriză pentru noi. Pe durata exercitării apărării, ne confruntăm cu o rigiditate pronunţată. Aceste încălcări pun în pericol inclusiv derularea proceselor penale, deoarece toate actele efectuate cu încălcarea drepturilor omului pot fi anulate ulterior”, a menționat avocata Natalia Moloșag.

Amnesty International Moldova a expediat scrisori Ministerului Afacerilor Interne, Procuraturii Generale şi Ministerului Justiţiei, în care au fost menţionate constatările avocatelor, însă fără succes.

„Reacţia şi răspunsul Ministerului Justiţiei le considerăm formale şi superficiale. Avem impresia că această instituţie nu a dorit să pătrundă în esenţa problemei şi a ignorat amploarea acesteia”, a precizat Natalia Moloșag.
Totodată, avocatele au formulat propuneri pentru completarea legislaţiei în vigoare cu norme ce ar garanta şi proteja drepturile persoanelor reținute.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?