Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 505

Un membru al Guvernului Moldovei optează pentru continuarea „marelui proiect” al Unirii

2 feb. 2015,, 12:25   Societate
3715 3

Foto: ipn.md

Membrul Guvernului, președintele Academiei de Științe a Moldovei, Gheorghe Duca, optează pentru continuarea „marelui proiect” al unirii Basarabiei cu România. Luînd cuvîntul la sesiunea solemnă a Academiei de Științe a României „Marea Unire din 1918”, cu raportul „Marea Unire din 1918 și consecințele ei pentru dezvoltarea științei și culturii în Basarabia”, Duca a spus că „Basarabia și-a găsit locul firesc în cadrul statului național unitar român, a participat plenar la viața culturală și științifică a României din perioada interbelică, reușind să depășească multe trepte pe calea civilizației contemporane și să apropie nivelul de dezvoltare cu alte principate istorice”.

Potrivit lui Duca, „acest drum ascendent avea să fie întrerupt din nou în iunie 1940, cînd Basarabia, Nordul Bucovinei și Ținutul Herța au fost ocupate de armata sovietică”.

Duca a calificat evenimentele din 1940 drept „nedreptate” și a reamintit că în 2010 Academia de Ştiinţe a Moldovei a dat o apreciere exhaustivă anexării sovietice, din 28 iunie 1940, a acestor vechi teritorii româneşti”, apreciind-o drept „un act de injustiţie, de dictat, de cotropire şi spoliere a neamului românesc”.

Referindu-se la cooperarea academiilor de științe din Moldova și România, Duca a declarat: „Numai prin această apropiere şi cunoaştere reciprocă, prin sprijinul dezinteresat pe care Academia Română şi întreaga societate românească ni-l acordă, vom putea asigura continuitatea marelui proiect de la 1918 al unităţii de neam, de istorie şi de cultură, dincolo de orice frontiere”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?