Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4042

Calmîc: Va fi construită o autostradă, care va lega toate țările din bazinul Mării Negre

29 ian. 2015,, 15:00   Economie
4331 0
Foto: totul.md
În cadrul expoziției „Fabricat în Moldova” a avut loc un forum de afaceri dedicat posibilităților comerciale și investiționale ale țărilor care fac parte din Organizația de Cooperare Economică la Marea Neagră (OCEMN). Moldova, în persoana CCI a Republicii Moldova, a devenit președinte al Consiliului de afaceri al acestei Organizații în prima jumătate a anului 2015. La eveniment au participat reprezentanții institutelor pentru dezvoltare din România, Turcia, Bulgaria și businessmenii moldoveni.

La ședința forumului viceministrul economiei, Octavian Calmîc a menționat că pînă acum OCEMN nu a prezentat interes economic pentru antreprenorii moldoveni, deoarece unele țări care fac parte din ea sînt membre ale UE, altele – membre ale CSI, iar restul se află între ele. În contextul format în 2014-2015, această Organizație regională a obținut o importanță nouă pentru businessul moldovenesc. Pentru prima oară Moldova se află în regim de comerț liber cu toate țările-membre ale OCEMN, deoarece s-a încheiat procesul de negocieri vizavi de Acordul de comerț liber cu Turcia. O importanță majoră o are și libera deplasare a persoanelor fizice interesate de promovarea businessului. Moldova a obținut liberalizarea regimului de vize cu toate țările din regiunea Mării Negre.

Schimbul comercial cu aceste țări constituie 55 la sută din volumul total. Iar odată cu intrarea în vigoare a Acordului de comerț liber cu Turcia, ponderea acestuia ar putea spori.

„Pe platforma președintelui Consiliului de afaceri noi vom promova ceea ce este orientat spre îmbunătățirea comerțului. În primul rînd, atragerea investițiilor și dezvoltarea infrastructurii, în particular a drumurilor, ceea ce este un element determinant în îmbunătățirea comerțului în regiune. Unele dintre țările OCEMN, printre care și Moldova, nu au ieșire la mare. Acest lucru reprezintă o problemă, deoarece avem nevoie de o infrastructură mai dezvoltată a drumurilor. De aceea Organizația a avut o idee de a construi o autostradă care să asigure legătura cu toate țările din regiunea Mării Negre. Unele țări membre ale UE vor putea obține acces la finanțare din fondurile UE, pentru a realiza acest proiect. Acest fapt ar putea contribui la dezvoltarea relațiilor comerciale ale Moldovei cu această regiune. Totodată, Moldova este interesată de dezvoltarea turismului în republica noastră.

În calitate de președinte al Consiliului de afaceri al OCEMN, Moldova intenționează să susțină un șir de negocieri pentru ridicarea barierelor în relațiile comerciale. Acest fapt se discută deja de 10 ani, dar, cu regret, nu s-a bucurat de progres. Pînă acum noi avem sisteme diferite de certificare a mărfurilor, de eliberare a certificatelor veterinare și sanitare și a certificatelor de calitate, la noi se aplică standarde diferite. Pentru armonizarea lor, noi vom aplica normele OMC și standardele UE, ținînd cont de faptul că toate țările încearcă să-și ajusteze legislația la cerințele internaționale. În final acest lucru va contribui la stabilirea liberului schimb cu mărfuri în regiune.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?