Transnistria stiri: 1435
Preşedintele stiri: 4038

Furnizorii asigură că vor livra medicamente în spitale

28 ian. 2015,, 10:15   Economie
2706 0
Foto: tv7.md
Spitalele din ţară vor fi asigurate pe deplin cu medicamente, astfel încît să nu fie prejudiciată sănătatea oamenilor. Asigurările vin din partea furnizorilor de medicamente şi au fost făcute marţi, la întîlnirea cu reprezentanţii instituţiilor de stat din domeniu.

Potrivit agenţiei "Infotag", care face referire la Serviciul de presă al Guvernului, întrunirea a fost precedată de o şedinţă prezidată de prim-ministrul în exerciţiu, Iurie Leancă, cu participarea miniştrilor Sănătăţii, Finanţelor, dar şi a conducerii Agenţiilor Medicamentului şi Achiziţii Publice, la care s-a discutat despre aprovizionarea spitalelor cu medicamentele necesare. Iurie Leancă a cerut ca structurile de resort să întreprindă eforturile necesare pentru a exclude deficitul de medicamente în spitale, astfel încît pacienţii să nu aibă de suferit.

Ministrul în exerciţiu al Sănătăţii, Andrei Usatîi, a menţionat că spitalele se confruntă cu lipsa de medicamente din cauza deprecierii monedei naţionale în raport cu euro şi dolarul american, ceea ce face imposibilă executarea contractelor. Potrivit directorului Agenţiei Medicamentului, Alexandru Coman, licitaţiile de achiziţionare a medicamentelor au avut loc în luna septembrie, anul trecut. Între timp, leul s-a depreciat în raport cu valutele de referinţă, fapt ce a provocat o diferenţă mare între preţul de import şi cel stabilit în contractele încheiate.

"Astfel, cei care au cîştigat tenderele nu şi-au mai putut onora angajamentele, ceea ce a generat o întîrziere a aprovizionării spitalelor cu produsele necesare", a spus Coman. În cadrul şedinţei, au fost înaintate mai multe propuneri în vederea soluţionării problemei şi s-a decis ca furnizorii de medicamente, care au încheiat contracte cu spitalele din ţară, să îşi onoreze prevederile contractuale. De asemenea, şeful executivului a solicitat crearea unui grup de lucru în cadrul Ministerului Sănătăţii care va monitoriza situaţia pe piaţa medicamentelor. O altă măsură prevede înăsprirea pe viitor a condiţiilor contractuale pentru a preveni asemenea situaţii.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?