Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Ostalep: România este principala victimă a Alianței pentru Moldova Europeană

27 ian. 2015,, 16:15   Politică
8023 15
Foto: noi.md
„Isteria Monicăi Macovei privind crearea Alianței Politice pentru Moldova Europeană între PDM și PLDM confirmă doar ceea ce era evident: toate planurile României de a se întări în Moldova se năruiesc ca și castelele de nisip”, a declarat pentru NOI.md directorul Institutului de Studii Diplomatice, Politice și Securitate, Valeriu Ostalep.

Monica Macovei, care reprezintă în Parlamentul European Grupul Partidului Popular European (PPE), s-a arătat extrem de nemulțumită de crearea coaliției dintre PDM și PLDM fără participarea liberalilor. Potrivit parlamentarei române, susținerea acordată Guvernului de comuniști doar va frîna dezvoltarea Moldovei în calea de integrare europeană. Macovei este convinsă că Partidul Liberal neapărat trebuie să facă parte din coaliția de guvernare.

Valeriu Ostalep a amintit că „toate interesele politice ale României privind întărirea pozițiilor în Moldova au fost legate de liberalii moldoveni”. „Înlăturarea liberalilor de la putere și participarea la votare a comuniștilor strică toate planurile statului vecin”, a accentuat interlocutorul.

„Nu trebuie de uitat că Macovei este omul lui Băsescu și candidatul la recentele alegeri prezidențiale din România. Eșecul la alegeri, înlăturarea PL-ului, posibila pierdere a lui Leancă pe fundalul eșecului influenței asupra lui Filat – fiți de acord, sînt lovituri destul de sensibile. Efectiv, posibilitățile de influență a principalilor prieteni români ai Moldovei au fost limitate la maximum, ca să nu zicem, iertați-mi tautologia, pînă la imposibil”, a continuat fostul viceministru de externe.

„În opinia mea, membrii noii coaliții deja au înțeles necesitatea îmbunătățirii relațiilor cu Rusia, care la fel a fost unul dintre motivele de înlăturare a liberalilor din joc. Iar aceasta înseamnă îngroparea definitivă a ideii unirii”, consideră expertul.

„Rămîne de adăugat că puține state UE manifestă un interes sincer față de Moldova. Iar dacă e să fim sinceri pînă la urmă, întreaga UE pentru Moldova este România, care a și prescris toate directivele necesare pentru noi. O confirmare elocventă a acestui fapt va fi retorica la adresa noastră, care în scurt timp se va schimba semnificativ. Țara va fi condusă de aceiași «eroi ai integrării europene», în al căror comportament nu se va schimba nimic. Însă foarte curînd ei vor deveni ținta criticii dure, întemeiate, din partea comisarilor europeni pentru tergiversarea reformelor, delapidarea granturilor europene, corupție și alte neajunsuri. Tonul va fi dat de România supărată”, a conchis Ostalep.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?