X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Lista medicamentelor compensate a fost completată cu medicamente generice

22 ian. 2015,, 14:15   Societate
4682 0
Foto: sanatate.md
Este nevoie de o susținere financiară suplimentară, pentru a acoperi schimbarea prețurilor de producător (pînă la 4,7 la sută), cauzată de scumpirea medicamentelor, relatează NOI.md cu referire la ministrul în exercițiu al Sănătății, Andrei Usatîi.

„Am pregătit proiectul ordinului care include lista medicamentelor ale căror preț este compensat de stat, a unor medicamente importante pentru prevenirea și menținerea controlului asupra tensiunii arteriale, precum și pentru pacienții care suferă de hepatită și glaucom. Reamintesc că, la mijlocul anului trecut, în această listă a fost inclus un șir de medicamente de importanță majoră – pentru pacienții care suferă de scleroză multiplă și hemofilie. De acum prețul lor sută la sută este asigurat de stat. Și pe viitor noi vom avea grijă de pacienți, indiferent de scumpirea medicamentelor”, a specificat Usatîi.

„Bineînțeles că creșterea prețurilor la medicamente este în defavoarea noastră, dar acest fapt nu înseamnă că, din cauza penuriei de mijloace, unele dintre ele vor fi excluse din lista celor compensate. În afară de medicamente originale mai există și medicamente generice – cu aceleași formule chimice active, cu același efect terapeutic, dar mai ieftine și, de aceea, mai accesibile”, a dat asigurări ministrul în exercițiu.

„Noi vom compensa același procent din costul medicamentelor incluse în lista celor compensate, în pofida scumpirii lor. În această listă au fost incluse, în special, medicamentele generice mai ieftine. Însă și medicamentele costisitoare sînt prevăzute în ea. Există valoarea medie al preparatelor, achitată de CNAS în baza poliței de asigurare”, a confirmat directorul general al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, Mircea Buga.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?