X 
Transnistria stiri: 1392
Preşedintele stiri: 4031

În Moldova au demarat Zilele Culturii Maghiare (VIDEO)

20 ian. 2015,, 16:20   Societate
4128 0

Foto: noi.md

Cu ocazia Zilei Culturii Maghiare în Moldova, marcată anual pe 22 ianuarie, Ambasada Ungariei la Chișinău a pregătit un program cultural amplu. Șirul evenimentelor va include în acest an Turneul internațional de scrimă, două concerte de dans popular maghiar și o expoziție de artă plastică, a anunțat astăzi ambasadorul Ungariei în Republica Moldova, Mathias Szilagyi.

Astfel, pe 21 ianuarie, la ora 16.30, iubitorii de artă sînt așteptați la sediul Ambasadei Ungariei, unde va fi vernisată expoziția „O promenadă în companie” a pictorului Beatrix Makkai-Kovacs. Intrarea la eveniment se va face în bază de invitații. Vor urma două concerte de dans popular maghiar, care vor avea loc la Bălți și Chișinău pe 22 și 27 ianuarie. Primul spectacol se va desfășura la Palatul Municipal de Cultură din Bălți, iar cel de-al doilea – la sediul Biroului Relații Interetnice, intrarea la cele două concerte fiind liberă.

„Ca în fiecare an, această sărbătoare este marcată de către comunitățile maghiare. Prilejul este aniversarea poeziei imnului Ungariei, autorul căreia este renumitul poet maghiar Ferenc Kolcsey. El a fost nu numai un poet renumit, dar și o persoană remarcabilă a reînnoirii limbii maghiare în epoca reformei în Ungaria, cînd limba maghiară a fost modernizată și a cîștigat forma actuală, a precizat ambasadorul Mаthiаs Szilаgyi, astăzi în cadrul unei conferințe de presă.

Șirul evenimentelor dedicate Zilei Ungariei se va încheia pe 28 ianuarie, cu o întrevedere la sediul Ambasadei Ungariei, la care vor participa studenții Facultății Relații Internaționale din cadrul instituțiilor de învățămînt superior din Moldova.

Precizăm că textul imnului Ungariei a fost compus pe 22 ianuarie 1823, de faimosul poet şi politician Ferenc Kolcsey. În această zi, pe teritoriul Ungariei şi al altor ţări au loc festivaluri ale culturii maghiare, la care participă colective muzicale, trupe teatrale, ansambluri coregrafice şi trupe muzicale din ţară.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?