Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4018

Producătorii de lapte îi roagă pe funcționari să-și mai tempereze apetitul față de creditul polonez (FOTO)

20 ian. 2015,, 16:00   Economie
7448 1
Foto: noi.md
„Intenționam să folosim creditul polonez pentru modernizarea fermei și procurarea animalelor de prăsilă, însă majorarea ratei dobînzii de la 0,15% pînă la 3% a schimbat situația. Acum așteptăm constituirea noului guvern în speranța că condițiile regulamentului vor fi revizuite în favoarea producătorilor autohtoni”, a menționat pentru NOI.md șeful celei mai mari ferme de animale de prăsilă din Moldova „Doxancom” SRL (Găgăuzia), Alexandru Chendighelean.

Interlocutorul a menționat că subvenționarea ramurii de către stat este un factor pozitiv. „Cînd am deschis ferma în anul 2008, ne-am confruntat cu o problemă: zootehnia în spațiul postsovietic a fost atît de distrusă, încît nu am putut găsi vite de prăsilă nu doar în Moldova, dar și în Ucraina, Rusia sau Belarus. În acea perioadă nu exista nici susținere financiară din partea statului. Am fost nevoiți să luăm credite și să cumpărăm animale din Olanda”.

În prezent, ferma este utilată și asigură întregul ciclu de producție a laptelui, de la creșterea nutrețurilor pînă la livrarea producției la întreprinderea de procesare „SANA” din Comrat. La această companie funcționează unicul sistem din țară de pregătire a nutrețurilor în așa-numitele „manșoane”, ceea ce permite să fie păstrate toate substanțele folositoare din hrană și să fie asigurată zilnic rația alimentară proaspătă. La producția de siloz, în afară de tradiționalul porumb, se folosesc și alte plante care se evidențiază printr-un nivel de recoltă și proteine mai mare.

„În ultimii patru ani noi le-am vîndut fermierilor locali circa 400 de capete de vaci fătătoare. Astfel, noi i-am scutit de problemele costisitoare legate de cumpărarea vacilor de rasă. Statul a compensat aproape integral cheltuielile fermierilor și familiile au fost asigurate cu produse lactate de calitate. Zilnic expediem la procesare pînă la 8 tone de lapte de calitate, ceea ce permite întreprinderii SANA să producă lactate foarte gustoase de o calitate excelentă”, a menționat Alexandru Chendighelean.

Interlocutorul a amintit că nici în Europa, nici în SUA statul nu subvenționează producția de lactate, deoarece această ramură în Occident și așa este dezvoltată. Mai mult, pentru producția laptelui existau cote. În prezent, ținînd cont de înțelegerile cu Moldova și alte piețe, aceste cote au fost anulate. Astfel, surplusul de producție va inunda piața noastră.

„Iată de ce este foarte importantă susținerea statului, pentru ca în cei cîțiva ani care au mai rămas pînă la anularea tuturor restricțiilor la importul produselor lactate în Moldova producătorii locali să stea bine pe picioare. De aceea, în problema creditului polonez noul guvern trebuie să decidă ce este mai important: să mențină ramura sau să satisfacă apetitul exagerat al funcționarilor”, a conchis Alexandru Chendighelean.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?